Take Care – Anna Marešová: Téma sexuálního zdraví přestává být tabu

DEN ZEMĚ-6

Kdo by mohl být lepším hostem pro zahájení našeho celoročního projektu Take Care než přední designérka Anna Marešová? Ve společném rozhovoru jsme prozkoumaly, jak se intimní pomůcky stávají méně tabuizovaným tématem, co pro Annu znamená sebeláska a jaký význam přikládá pojmu sexual wellness.

Věnujete se navrhování a designu ženských intimních pomůcek. Proč jste si vybrala zrovna tento segment? 

Byla to moje diplomová práce. Tím, že jsem věděla, že mám před sebou poslední rok ve škole, tak jsem ho chtěla využít k nevšednímu tématu. Zároveň jsem chtěla navrhnout něco podstatně menšího, než byla moje bakalářka – tramvaj pro Prahu. Tenkrát byl segment intimních a erotických pomůcek designem zcela nepolíben, a tak jsem chtěla zkusit tuto oblast kultivovat. Mým cílem bylo navrhnout pomůcky, které budou funkční, hygienické a zároveň elegantní. Netušila jsem, že z mojí diplomové práce postupně vznikne celá značka a budu se jí věnovat i další roky po studiu.

Kromě menstruačních kalíšků a Venušiných kuliček, což jsou produkty, které se věnují ženskému zdraví obecně, najdeme ve vašem portfoliu i designové vibrátory. Nebála jste se, že to bude velký risk? 

Myslím, že to je právě naopak. To, že portfolio ukazuje všechny stránky intimity, je dobře. Jak říkám, je to i mise naší značky Whoop·de·doo. Ženské tělo je jeden celek a připadá mi až pokrytecké tyto stránky od sebe oddělovat.

Anna Marešová 1

Kdo vás při vytváření produktů inspiruje?
Většinou se dívám do historie, tam je té inspirace vždycky hodně a je zbytečné vymýšlet znovu něco, co už tady někdy bylo. Ale mám samozřejmě i velké vzory v designérech, těmi nejoblíbenějšími jsou Dieter Rams, Jasper Morrison a Jonathan Ive. 

Jaký je podle vás vztah Češek k masturbaci a celkově sexuálnímu zdraví?
Řekla bych, že poměrně otevřený a mám i pocit, že přestává být toto téma zcela tabu. 

Takže si myslíte, že se hranice ohledně tohoto tématu postupně boří? 

Lidem začíná záležet na tom, jakou kvalitu má jídlo, které jedí, vidím i tendenci vlastnit méně věcí, zato kvalitních, a to se postupně dostává i do dalších a dalších oblastí. A myslím, že s tím souvisí i to, jak intimní pomůcky vypadají a jak se prezentují. Takže si troufám říct, že této oblasti design hodně pomohl a pomáhá.

Jaký vliv na to mají sociální sítě?
Nejde je opomenout, sociální sítě mají dnes vliv snad na všechno, ale je to o prezentaci a o tom, že se díky sítím přenos informací rapidně zrychlil a stále zrychluje. Takže vliv to určitě má. Ačkoli zrovna na sítích je s placenou reklamou na intimní pomůcky potíž. Existují tam různé zákazy a omezení…

Jaký je věkový rozptyl vaší klientely?
Naše klientela má poměrně velký věkový rozptyl. Od mladých holek 18+ až po zralé ženy 65+. Nesmíme opomenout, že našimi zákazníky jsou i muži, nakupují u nás dárky.

Před několika lety jste svůj um spojila s umělcem Lukášem Musilem a představila tak kolekci designových vibrátorů s jeho rukopisem. Co vás vedlo ke spojení s mužem a práci na intimní pomůcce pro ženy? Přece jenom, často používají ženy vibrátor samy a před partnerem se mnohdy stydí…
Lukášovu kresbu mám moc ráda. Je velmi jemná a zároveň má v sobě hodně energie. A tím, že v minulosti i tetoval, což je přímý kontakt s tělem, přišlo mi to tak jednoznačné spojení, že by byla škoda tuto limitovanou edici nevytvořit. Musa edition má samozřejmě i jiný obal a kromě toho, že to je funkční produkt, je to i sběratelský kus, takže win-win. 

Anna Marešová 2

Co pro vás znamená sebeláska?
Dříve mi to přišlo hodně divné – „mít sebe rád“. Znělo to až sobecky, ale máme to podle mě v sobě z výchovy. Postupně jsem si ale uvědomovala, že to, co teď slyšíme ze všech stran – „měj se ráda“, je opravdu nutný základ ke spokojenosti. Jenže jedna věc je ta věta a druhá je ta realizace. Vůbec jsem nevěděla, jak na to. Poslední tři roky se mi to začalo dařit a taky cítím, že mi je se sebou líp a líp, ale byla (a je) to dřina. Láska k sobě, ať chceme či ne, je to opravdu ten základní kámen proto, abychom mohli spokojeně tvořit a fungovat dobře s lidmi.  

Jak vnímáte pojem sexual wellness, který čím dál tím více vídáme v časopisech i na sociálních sítích?
Je skvělé, že se intimní pomůcky dostávají na dobrou úroveň, ať už po stránce vzhledu, ale i „zařazení“ mezi ostatní produkty. Sexuální zdraví je naší součástí. 

Co byste na závěr vzkázala našim čtenářkám a zákaznicím?
No asi tu klišé větu: Mějte se rády/rádi, a i když vám to ze začátku nepůjde, v žádném případě to nevzdávejte! 

 

 

Foto: Archiv Anna Marešová