ÚVOD DO SVĚTA CLEAN BEAUTY

giud1

 

 

Mnohé studie nezávislých vědců říkají, že chemie v prostředí, stravě i kosmetice může způsobovat vážné problémy našemu tělu i přírodě. Jiní se snaží vyvrátit jejich tvrzení tím, že v malém množství chemie neškodí. Je jasné, že chemie měla a má svůj význam a věřím, že se dá využívat i pozitivní cestou. Bohužel nadměrné využívání v kosmetických produktech, jídle či oblečení se ukázalo jako špatná cesta.

Až 90% syntetickách látek nebylo dostatečně prozkoumáno. Teprve v posledním desetiletí se postupně prosazují povinné oficiální přihlašovací testovací postupy, takže se v podstatě neví, co naprostá většina chemikálií v lidském těle způsobí. Dá se říct, že vše vypadá jak velký pokus na lidské populaci a kupující jen zřídka tuší, jak vysoká zdravotní rizika mnohé látky vykazují.  

 

text6 kopie 

 

 

 

 

 

 

 text8

 

PŘES KŮŽI SE DO KREVNÍHO OBĚHU VSTŘEBÁ AŽ 60 % APLIKOVANÝCH LÁTEK

 

struktura-koze-cz-sf4ek_pageMnoho látek se skrze kůži dostane přímo do krve a můžou se v těle usazovat a napáchat tak velké škody. Nemluvě o koktejlovém efektu, kdy se různé druhy chemických látek navzájem posilují a můžou škodit okamžitě. A teď se dostáváme k tomu, zda, i když je množství chemikálie v produktu ,,málo'', máte ponětí o tom, kolik takových produktů "s málem" ku příkladu Ethylenglykolu používáte? 

Kůže má mnoho funkcí: Zajišťuje ochranu před vnějším prostředím, zejména před fyzickými, chemickými a dalšími vnějšími útoky  Vylučuje toxické látky a plyny z těla, často signalizuje vnitřní problémy těla

Množství vstřebaných látek je značně ovlivněno zdravotním stavem pokožky. Zatímco zdravá kůže vstřebá menší množství, poškozená kůže má velké resorpční schopnosti, což může vést k velkému průniku látek do těla, rozvoji infekcí apod. Tímto způsobem může do těla proniknout až 60 % aplikovaných látek.

Přes kůži se vstřebané látky dostávají do krevního oběhu a odtud do celého těla. Část látek vyloučíme, část však zůstává v našem těle a může zatěžovat životně důležité orgány či působit řadu dalších problémů. Důsledkem aplikace ropných produktů dochází k ucpávání pórů, což brání jak dýchání pleti, tak vylučování toxických látek z těla. Řada látek pronikajících do těla také poškozuje (zeslabuje) pokožku, dráždí a stimuluje ochranné mechanismy v těle, způsobuje stres atd.

 

 

 

 

Ještě zpět k chemickému koktejlovému efektu:

Mimo kosmetiky se přes kůži vstřebávají různé chemické látky také například z oblečení nebo ovzduší. Běžně používaná kosmetika obsahuje velký podíl chemických látek (někdy i 100 %), přičemž některé z nich mohou poškodit lidské zdraví. Argumentem výrobců bývá, že složky splňují legislativní požadavky a vyskytují se v minimálním, tedy neškodném množství, např. do 1 %. V dnešní době je člověk současně vystavován desítkám, dokonce stovkám nejrůznějších chemických a cizorodých látek, z nichž se mohou stát jedy. V jejich konečném působení se uplatňuje tzv. koktejlový efekt. To znamená, že látky ve směsi navzájem posilují svou toxicitu. Nebezpečná látka ve směsi s jinou toxickou látkou působí již třeba v tisíckrát vyšší koncentraci, než když se vyskytuje samostatně. Zde je jeden příklad: Koktejl obsahující malou dávku rtuti, která by zabila jednu ze 100 krys, a dávku hliníku, která by zabila rovněž jednu ze 100 krys, má překvapující účinek: zemřely by všechny krysy.

Studie dokazuje, že i malé procento rizikové chemie škodí:

button2

 

 

Snímek obrazovky 2021-01-14 v 4.31.00

 

 

 

Spočítejme si, kolik kosmetických přípravků denně používáte:

Čištění pleti: 1. čistící mléko 2. tonikum 3. denní krém 4. noční krém 5. oční krém 6. odličovač 7. maska/peeling

Péče o vlasy: 8. šampón 9. kondicionér 10. lak na vlasy 11. gel 12. maska/kúra na vlasy 13. lesk na vlasy 14. suchý šampon 

Make-up: 15. make up 16. pudr 17. korektor 18. řasenka 19. stíny 20. lesk/rtěnka 21. bronzer 22. rozjasňovač

Péče o tělo: 23. tekuté či tuhé mýdlo/sprchový gel 24. tělové mléko

Ostatní péče: krémy proti celulitidě a na zpevnění pokožky,   krémy na a po opalování,   krém na ruce,   lak na nehty,   odlakovač,   parfém,  deodorant,   antiperspirant,   zubní pasta,   ústní voda,   přípravky na a po holení,   samoopalovací prostředky.

 K jakému číslu jste dospěli?

Pro srovnání: dospělá žena (a nejen žena) používá denně v průměru 10–20 výrobků, dospívající mládež často až 25 produktů. A ty pak používáme s třeba s malou obměnou prakticky celý život. Víme, že  do kůže může proniknout až 60 % aplikovaných látek (při poškozené kůži i více) a že při počtu nanášení 15 produktů denně se ,,bezpečné''množství chemikálií mnohonásobně převýší. A to jsem jen u kosmetiky, další faktory jsou samozřejmě potraviny, ovzduší, čistící prostředky nebo oblečení.

 

  

 

 

 

_DSC2274mala

 Jak tedy začít?

 

1. Nezbláznit se z toho a nezačít všechno okamžitě vyhazovat, postupně přecházet a zjištovat, co už máte doma a zbavit ze začátku těch nejškodlivějších produktů..

2. Pořídit si jednoduché taháky ,,do kabelky'', a to seznam nejhorších ingrediencí (viz další kapitola), kterým se co nejvíce vyhýbat.

3. Nespoléhat na slogany výrobců (přírodní kosmetika není patentovaný název a může klidně obsahovat ty nejhorší chemikálie)

4. Poctivě začít otáčet krabičky, najít si INCI (= směrodatná fakta o tom, co produkt obsahuje), a i přes to že ze začátku můžete tápat, brzy se zorintujete a začnete si všímat rostlinných složek a naučíte se je oddělovat od těch chemických.

5. Investujte svou energii v podobě vydělaných peněz tam, kde se vám vrátí, v podobě krému či makeupů vyrobených z nejdražších surovin jako jsou výtažky z bylin, květin , za studena lisované oleje či vosky a další. To vám bude opravdu k užitku. Levným chemickým náhražkám a ropnému odpadu se vyhněte.

 Je dobré si uvědomit, že kosmetika je něco jako jídlo, jídlo pro pokožku. Vyživuje ji, pěstí, ale může také škodit. Už z toho důvodu je dobré číst složení, nepodléhat tlaku reklamy a klamavých sloganů. 

Co vám může pomoci? Nám nesmírně otevřela oči kniha od  chemika Ing.Víta Syrového Tajemství kosmetiky. Najdete ji také u nás na eshopu ZDE

 

 

 

 

  

 

ZAJÍMAVOSTI:

Studie publikovaná v roce 2004 americkou EWG (Enviromental working group) prezentovala následující závěr svého vědeckého výzkumu: v krvi pupečníkové šňůry novorozence bylo nalezeno v průměru asi 200 chemických a nebezpečných látek.  

Odhaduje se, že žena, která pravidelně používá rtěnku, spolkne více než kilogram chemických látek v průběhu svého života.

Zdroj:  Doba Jedová III  Kosmetika