Take Care – Veronika Allister: O hormonální nerovnováze a ženském biohackingu

Take Care: Veronika Allister

Take Care: O hormonální nerovnováze a ženském biohackingu s Veronikou Allister

V rámci našeho celoročního projektu Take Care otevíráme důležitá témata, která si zaslouží více pozornosti. A přesně takovým tématem je hormonální nerovnováha a ženský biohacking, o kterém jsme si povídaly s Veronikou Allister, biohackerkou a zakladatelkou projektu Systers. 
8

Představte nám projekt Systers, co je vaší vizí? 
Systers projekt vznikl z mých individuálních potřeb, jelikož jsem se dlouhou dobu pohybovala v oboru longevity (dlouhověkost) a biohackingu a narážela jen na mužské či obecně zaměřené projekty. Současně je ve zdravotnické vědě největší mezerou tzv. gender gap, kde jsme my - ženy v klinických studiích nedostatečně zastoupené, a proto jsou pro nás jejich výsledky často nerelevantní. V návaznosti na to jsem založila projekt, který se věnuje ženské fyziologii, zpomalování stárnutí, a zároveň propojuje ženy všech generací napříč celým světem, což je i hlavní vizí Systers. Jádro našeho projektu je vzdělávání a propojování žen skrz komunitu, vše ostatní jsou jen podpůrné hračky, které nám při cestě pomáhají a dělají ji šťavnatější.


Kdybyste se setkala s někým, kdo o biohackingu nikdy neslyšel, jak byste mu biohacking popsala a vysvětlila? 
Je to systém, další vrstva nad zdravým životním stylem. Kdybych hledala synonymum, tak bych řekla, že je to holistický well-being neboli holistický pohled na zdraví člověka. 


Co bylo největší překážkou při začleňování biohackingu do vašeho života a jak jste ji překonala?
Chaos a rozhodovací paralýza v tom, kde mám vlastně začít. Neexistoval žádný systém nebo metodika, a tak jsem se na začátku hodně plácala, utratila spoustu peněz a času, ale díky tomu jsem mohla přijít s vlastním systémem a začít lidi provázet na jejich cestě.


V rámci biohackingu se zaměřujete výhradně na ženy. V čem je ženský biohacking specifický?
Ženská fyziologie je odlišná od té mužské, a to převážně ve hře hormonů. Už jen to, že se nám ženám v průběhu měsíce mění míra estrogenu a progesteronu stačí na to, abychom vnímaly realitu zcela odlišně od mužské populace. S tím souvisí i různá doporučení, strategie, návyky a rituály. Žena nebude dělat každý den to samé a když ano, tak pravděpodobně nebude šťastná. Je potřeba změnit systémové věci, jak přistupuje k ženám ve školství, ve zdravotnictví, ale také v práci či podnikání. Jelikož změna přichází odspoda, je potřeba začít u sebe, a proto každá žena má zodpovědnost za své zdraví a vzdělávání se ohledně své cykličnosti. Díky tomu se může stát inspirací pro své okolí a ozdravovat společnost zevnitř.


Pokud chci jako žena udělat první biohackingové kroky, čím mám začít?
Jednoduše tím, že si začnete uvědomovat, jak se vám mění nálada, míra energie, stolice či další faktory v průběhu měsíce. K tomu stačí jednoduchý deník, kde si budete každý den zapisovat své pocity a poznatky ohledně svého těla, které vám neustále dává spoustu informací. Další konkrétní krůčky popisujeme třeba zde.


V rámci projektu Systers nabízíte i Akademii ženského biohackingu. Jaké jsou nejčastější “aha” momenty účastnic?
Navnímala jsem, že si ženy často myslí, že spoustu věcí dělají dobře, pak ale zjistí, že k sobě přistupovaly příliš obecně, respektive mužsky. To je skvělé uvědomění, protože svůj život podle toho mohou upravit a být více v souladu se svou ženskou fyziologií, s přírodními cykly.


Je nějaký mýtus, na který v rámci ženského biohackingu často narážíte? 
Nejčastějším mýtem je, že žena je malý muž. Žena není malý muž a je dobré k ženě přistupovat opravdu jinak. 


V rámci projektu Take care se zabýváme hormonální nerovnováhou. Existují nějaké konkrétní biohackingové strategie, které doporučujete ženám bojujícím právě s tímto problémem?
Většinou se kořeny hormonální nerovnováhy dotýkají stresu. Případně v tomto ohledu může hrát důležitou roli dysbióza ve střevech (pozn. narušené vztahy mezi skupinami bakterií střeva). Proto je důležité nejdříve začít optimalizovat střevní mikrobiom. Velice dobře funguje kombinace kvalitních prebiotik a postbiotik. Pod prebiotiky si představte něco jako potravu pro mikrobiom, například sem spadají druhy vlákniny (cibule, česnek), polyfenolické látky (jablka, borůvky) či rezistentní škroby (nezralé banány, luštěniny).

6


Mluvíte o postbiotikách, v čem se liší od probiotik?
Náš střevní mikrobiom se neustále mění a je velice náročné dostat do střev živé kultury takové, které zrovna potřebujeme. Postbiotika mohou být mnohem účinnější než probiotika, protože jsou stabilnější, mají delší trvanlivost a jsou bezpečnější, obzvláště pro citlivé osoby. Nabízejí konzistentní a relativně předvídatelné účinky. Na rozdíl od probiotik neobsahují postbiotika živé bakterie, což snižuje riziko infekce a komplikací, zejména u osob s oslabeným imunitním systémem. 


Co dalšího pro sebe může žena udělat, pokud ji trápí hormonální nerovnováha?
Je důležité, aby se ženy naučily v dnešním zrychleném světě více pracovat s uvolněním a napětím a našly mezi tím rovnováhu. 


Máte nějaký tip, jak se rychle uvolnit? 
Například zkuste dýchací techniky, jako je SOMA dech (skládá se z rytmického dechu, přerušované zádrže dechu po výdechu a zádrže dechu po nádechu). Za formu napětí naopak můžeme považovat nějaký dynamický pohyb. Osobně bych ženám doporučila dělat bojové sporty a ty kombinovat s jógou a tancem. Do větší hloubky tohoto tématu jdeme v našich online webinářích či Akademii. 


Opravdu platí, že hormonální balanc začíná v kuchyni? 
Může i nemusí. To, co vkládáme do úst skrz potravu má na náš organismus velký vliv, ale není to jediný faktor. Roli také hraje to, zda jsme v souladu s přírodou a s cirkadiánními rytmy. Zároveň i to, jestli jsme převážně v digitálním světě nebo tento pobyt bilancujeme pobytem v přírodě, s rodinou a přáteli, kdy nepoužíváme žádné technologie. Možná by nás to nenapadlo, ale digitální svět ovlivňuje naše hormony víc, než si chceme přiznat. 


Jak konkrétně digitální technologie ovlivňují hormony?
Digitální technologie mohou mít různé dopady na hormonální systém člověka. Jeden z hlavních dopadů je narušení přirozeného cirkadiánního rytmu. Expozice modrému světlu, které vysílají obrazovky elektronických zařízení, jako jsou chytré telefony a počítače, může potlačit produkci spánkového hormonu melatoninu. Tento hormon je současně jeden z nejdůležitějších antioxidantů v těle a jeho narušení může mít velké dopady na naše zdraví a hormony. S digitalizací také přichází různá forma stresu, který nám neustále zvyšuje hladiny kortizolu (stresového hormonu) a unavuje nadledvinky, což má opět neblahý dopad na hormonální zdraví. V neposlední řadě mohou mít digitální technologie negativní vliv na náš dopaminový a serotoninový systém, díky čemuž se mohou vyvinou různé druhy závislostí, úzkostí a dalších mentálních neduh. Musíme si jako společnost uvědomit, že tyto technologie nejsou jen nástrojem, ale jsou nadesignované tak, abychom s nimi trávili co nejvíce času. Proto je velice důležité si nastavit ve své každodennosti určité limity, hranice a hlavně prostředí, které nám umožňuje i jiné aktivity, jako je například pobyt v přírodě, nebo obecně jen pobyt v přítomnosti, bez jakýchkoliv technologií či připojení do online světa.


Jak s hormonální nerovnováhou souvisí hladina cukru v krvi? 
Hladina cukru v krvi nám kolísá během menstruačního cyklu podle toho, jak nám klesají či rostou hormony, jako je estrogen a progesteron, a to má zásadní vliv na naši náladu a hormonální rovnováhu. Pokud jdeme se svým cyklem a podpoříme tělo ve tomto procesu, pak podpoříme i svou hladinu cukru v krvi. Pokud jdeme proti, pak můžeme zažívat velké výkyvy, což negativně ovlivňuje naše zdraví i hormonální rovnováhu. 


Uvedete nějaký příklad?
Například žena v luteální fázi, tedy ve fázi před menstruací, je více náchylná na různé záněty, má nejslabší imunitní systém v měsíci a její krevní cukr je více citlivý, než například ve fázi folikulární, tedy ve fázi po menstruaci. Proto je dobré před menstruací nejíst moc sladké a nechat si to na chvíli, až menstruace skončí. Případně si dávat lžíci jablečného octa před jídlem, které pomáhá hladinu cukru vyrovnat. Tento hack však není samospásný a má jen podporovat naší optimalizaci krevního cukru, nikoliv ho vyřešit. 


Jaké jsou podle vašich zkušeností nejčastější příčiny hormonální nerovnováhy u žen?
Stres a střevní dysbióza. My ženy obecně trpíme na špatné trávení, hemeroidy, zácpy, více než mužská populace. Zaměřovat se na zdraví střev je rozhodně investice, která stojí za to. 


Do čeho konkrétně můžeme investovat? 
Začnu spíše tím, do čeho neinvestovat. Nedoporučuji utrácet peníze za testy střevního mikrobiomu či předražené probiotika na míru. Probiotika jsou pro naše střeva fajn, ale uděláte pro ně dost už jen tím, že si občas dáte fermentované potraviny nebo si jednou za rok dáte měsíční kúru. A pokud něco řešíte více do hloubky, přizvěte na pomoc již zmiňovaná prebiotika a postbiotika. Nutno ale dodat, že postbiotika na trhu zatím moc nenajdete, myslím tím reálná postbiotika. My v Systers s tímto suplementem již brzy přijdeme na trh. Každopádně je důležité, abyste byla trpělivá a nic nebrala jako kouzelnou pilulku. 


Doporučíte nám nějaké suplementy, které pozitivně ovlivňují hormony v těle?
Jsou to již zmiňovaná postbiotika a prebiotika (například Black Stuff), ale také doplnění omega-3, základních minerálů, vitamínů, zejména skupiny B, vitamín C a s ročním obdobím cyklit i vitamin D. Omega-3 mohou ženám mimo jiné pomoci s regulací hormonů a podpořit zdraví mozku a duševní zdraví. Vitamíny skupiny B podporují energii, metabolismus a zdraví nervového systému, což může být důležité zejména při vyšší náchylnosti na stres a únavu. Vitamín D je důležitý pro zdraví kostí, imunitní systém a prevenci depresí. Vitamín C posiluje imunitní systém, pomáhá při hojení ran a zlepšuje vstřebávání železa, což může být pro ženy důležité zejména v období menstruace nebo těhotenství. Důležitý je i dostatek hořčíku, nejenže podporuje zdraví svalů a nervů, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, ale také může pomoci předcházet křečím a podrážděnosti, což se může hodit zejména během menstruace nebo stresových období.


Kdy s biohackingem začít? Je vhodný třeba už pro patnáctileté slečny? 
S biohackingem se dá začít ještě dříve než v patnácti letech. Naše klientky vedou své děti touto cestou již od 2 let. Nicméně zde velice záleží na tom, jak moc jsou rodiče v této oblasti vzdělaní. Rozhodně je dobré se o biohackingu vzdělat z ověřených zdrojů. Na internetu dnes najdete spoustu dezinformací, které říkají co to biohacking je, ale jen málo z toho je pravda. Současně, co se týče doplňků stravy, tak většinu mohou už děti, ale zde bych se zaměřila spíše na vhodný pohyb, stravu, dech a meditaci. 


Jak biohacking ovlivňuje mentální pohodu a jaké praktiky se zaměřují přímo na zlepšení duševního zdraví? 
Jelikož se většina serotoninu tvoří ve střevech, tak hodně. Když jdete po cestě biohackingu a holistického well-beingu, či jakkoliv jinak to nazvete, tak vám dojde, že je to životní cesta, filozofie. Není to trend, který trvá tři měsíce, abychom zhubly do plavek. Je to soubor mnoha přírodních technik v kombinaci s technologiemi a jinými hračkami či podpůrnými látkami, jako jsou třeba doplňky stravy. Základům se však nevyhneme. Mentální zdraví může být často ovlivněno i našimi traumaty z dětství a když na tom pracujeme skrz dech, psychoterapii či při práci s psychedeliky, tak je důležité k tomu mít vyživené tělo, aby to člověk vůbec zvládal. To je něco, co si mnoho lidí neuvědomuje. Když děláte na sobě jakoukoliv práci, ať už skrz terapie či jiné techniky, které mění váš fyziologický či duševní systém, pak je důležité nezapomínat na své tělo a dávat mu patřičnou výživu. Nikoliv takovou, aby přežilo, ale aby prosperovalo, a to často nezahrnuje jen zdravý životní styl a zdravé jídlo, ale právě kvalitní doplňky stravy, přátele, pobyt v přírodě a další. 


Přesto, pokud procházím náročným stresovým obdobím, co můžu pro své tělo udělat?
Pokud hledáte rychlý a jednoduše proveditelný způsob na zmírnění akutního stresu, pak vyzkoušejte například tzv. fyziologický vzdech. Tato dechová technika je vlastně přirozený dýchací reflex, který pomáhá zvýšit přísun kyslíku a odstranit oxid uhličitý z těla. Když začnete cítit stres nebo napětí, udělejte dva nádechy nosem následované prodlouženým výdechem ústy. Zopakujte dvakrát až třikrát. Příčinu stresu za vás sice nevyřeší, ale pomůže zmírnit úzkost a získat zpět kontrolu nad stresovou reakcí.  


A na závěr, co dalšího vás v Systers čeká?
Hlavním smyslem, proč vzniklo Systers, je vzdělávání žen. Naší vizí je propojit ženy všech generací napříč celým světem a navzájem se od sebe vzdělávat, a to je něco, na čem intenzivně již několik let pracujeme. Letos půjdeme do světa se vzdělávací platformou pro ženské zdraví, dlouhověkost a holistický well-being a uvidíme, kam nás tento krok zavane. Současně se už otevírají i možnosti mít svoje fyzická wellness a longevity místa, ale než něco půjde vidět ve hmotě, tak to ještě pár let bude trvat. Nejvíce nás však baví a naplňuje, když se můžeme se ženami fyzicky potkávat a k tomu máme třeba naše Systers kempy, které trvají od čtvrtka do neděle a mnoha ženám již změnily život. Musím říct, že tyto kempy mění životy i nám v Systers a dávají nám palivo k tomu, abychom šly dál. 

8
O projektu Take Care: 
V Líčírně jsme přesvědčené, že krása vychází zevnitř. A proto se celý letošní rok soustředíme na důležitá témata, která ovlivňují vnitřní spokojenost každé z nás – ať už jde o sebelásku, ženské zdraví či well-being. V únoru jsme společně s designérkou Annou Marešovou otevřely téma sebelásky a sexual wellness. Pokud jste rozhovor nečetly, najdete ho zde