PLEŤ MASTNÁ

 


 

Mastná pleť

Hledání vhodné péče o mastnou pleť bývá často velmi dlouhá a strastiplná cesta, na které se můžete setkat se spoustou dávno přežitých dobrých rad a doporučení.Chcete svou péči nejen vhodnou na mastnou pleť, ale i v organické a bio kvalitě? V tomto článku najdete naše osobní doporučení na produkty i techniky, které máme ověřeny dlouhými léty a praxí na té nejvzácnější pleti – a sice pleti našich zákaznic. 

 

 

 

 

Co je mastná pleť?

mala1

 

Mastná pleť: jak ji rozpoznat?

Kůže přirozeně produkuje vrstvu mazu, který umožňuje zadržovat vlhkost v tkáních a chrání pokožku před vnějšími agresory. Maz je vylučován mazovými žlázami skrze póry

Mastná pleť vylučuje nadbytek kožního mazu, který způsobuje, že pleť je znatelně lesklá, hrubá s viditelnými póry – často se setkáváme s pojmenováním, že má strukturu "jako pomeranč". Objem mazových žláz rozšiřuje póry, ve kterých se mohou ukládat nečistoty. To může vést ke vzniku černých teček, nedokonalostí nebo dokonce akné. Mastná kůže má často nepravidelnou strukturu.
Obvykle jde ruku v ruce s mastnou pokožkou hlavy a může se také vyskytovat na zádech a trupu.

 

 

Mám mastnou pokožku, pokud:  Když se ráno probudím, celá moje pleť se leskne a cítím na ní mastný film. Moje póry jsou velké a pokožka má nejednotnou strukturu. Často mám černé tečky nebo nedokonalosti. Moje pokožka se leskne už po několika hodinách a můj make-up velmi často nevydrží.

Pozitivní na mastné pleti je, že vrstva mazu na povrchu pokožky ji chrání před dehydratací a poskytuje lepší ochranu před vnějšími vlivy, které zpomalují stárnutí. Mastná pleť je často mnohem méně vrásčitá než suchá pokožka!

Mastná nebo smíšená pleť? 

Mastná pleť se leskne po celé tváři, včetně tváří. Pokud se lesk nachází pouze v zóně T (čelo – nos – brada), znamená to, že vaše pokožka není mastná, nýbrž smíšená.

 

 

 

 

 

 

 

Proč mám mastnou pleť?

Mastná pokožka je často způsobena hormonální nerovnováhou: je běžná během puberty, těhotenství nebo v období před menopauzou.
Produkce mazu je také obranným mechanismem pokožky, když je narušená: může to způsobit používání nevhodných kosmetických přípravkůprostředí (znečištění, horké a vlhké klima), stres, dehydratace, životní styl, strava, či stav mikrobiomu ve střevě a další možné příčiny. 

CÍL  Regulace sekrece mazu, stažené póry, čistá pokožka a snížený lesk.

 

 

 

 

 

 

Mastná pleť: 4 chyby, kterým je potřeba se vyhnout

  1. Vysušování pleti: Nejčastější chybou, pokud máte mastnou pleť, je nadužívání ultračisticích a stahujících produktů. Tento typ ošetření nadměrně rozdráždí mazové žlázy, které vyprodukují ještě více mazu, aby se bránily. Skutečný začarovaný kruh! Ať už v případě čištění obličeje nebo peelingu, jemnost je klíčem.

  2. Přeskočení hydratace : Mastná pleť musí být řádně hydratovaná. Stačí se rozhodnout pro nekomedogenní pleťový krém, olej (to znamená, že nehrozí ucpávání pórů), s lehkou a tekutou texturou, který má ideálně matující účinek. (index komedogenity olejů zde) 

  3. Těžký pudrový Makeup: Pokud se vaše pleť leskne, je náchylná k nedokonalostem a jste v pokušení zvolit ultra krycí make-up a překrýt ji vrstvou zmatňujícího pudru, nedělejte to. Kůže se pod těmito vrstvami dusí, póry se rychleji ucpávají a pleť produkuje ještě více mazu, aby se chránila.

  4. Využívání jen olejů nebo jen krémů? Ideální je kombinace! Zajímavý článek na téma proč oleje sami o sobě nehydratují, ale uzamykají vodu je ZDE

revival_4

 

 

 

 

 

Jak přirozeně ošetřit mastnou pleť?

Rostlinný olej pro mastnou pleť

Organické rostlinné oleje jsou ideální pro regulaci mastné pleti za předpokladu, že si vyberete nekomedogenní (stupeň 1-0) se "suchým" závěrečným efektem.                Naše oblíbené oleje? Squalan, olej z granátového jablka, jojobový olejricinový olej, hroznový olej, nimbový (neemový) olej, šípkový olej, rakytníkový olej, olej z lískových oříšků, světlicový olej, slunečnicový olej, arganový olej, konopný olej, švestrkový, ostropestřecový a opuncioný olej.

Hydrosoly

Jsou vhodné pro všechny typy pleti, ale ideální pro mastnou pleť je vybrat si hydrosol s regulačními a čisticími vlastnostmi: Hydrosol z levandule, rozmarýnu, čajovníku, máty, pepře, bulharské růže, neroli.

Jíl: zázračný lék na mastnou pleť

Perfektním spojencem pro mastnou pleť je zelený jíl, který detoxikuje, remineralizuje, odmašťuje, vytahuje nečistoty z pórů a absorbuje přebytečný maz. Jílová maska je perfektní jednou týdně k revitalizaci a harmonizaci pleti.

 

 

 

 

 

Můžeme také vsadit na:

Rýžový prášek, který díky absorpční schopnosti pleť zjemňuje a zmatňuje.

Šalvěj, která čistí a vyhlazuje strukturu pokožky. Reguluje aktivitu mazových žláz a obnovuje přirozenou ochrannou vrstvu kůže.

Medvědice lékařská reguluje vylučování mazu, redukuje výskyt nedokonalostí pokožky a snižuje lesk. 

Aktivní uhlí, které z pórů extrahuje všechny bakterie a nečistoty.

Aloe Vera, která uklidňuje, hydratuje, osvěžuje a znovu vyrovnává pH pokožky.

Kyselina salicylová zmizíkuje skvrny a vylepšuje strukturu pokožky. 

 

 

 

 

100% přírodní a organická dokonalá rutina pro mastnou pleť

Rituál vrstvení se doporučuje zejména pro mastnou pleť, protože je to opravdu účinný způsob důkladného očištění pokožky a omezení nadbytečného mazu a skvrn.

1. Jak čistit mastnou pleť?

Cíl: jemně odstraňte make-up a nečistoty, bez agresivních přípravků, které aktivují mazové žlázy.

Večer zvolte dvojité čištění:  1. čištění olejem, vhodný na mastnou pleť je aeos Cleansing Oil dé-Maq s opuncií a damašskou růží. Poté pleť dočistěte gelovým/pěnivým přípravkem, abyste odstranili poslední nečistoty a zbytky oleje. YAGE Velvet Touch mycí gel se šalvějí, tea tree a rozmarýnem je ideální pro mastnou pleť!
Na rozdíl od všeobecného přesvědčení, je odstranění líčení olejem pro mastnou pleť velmi prospěšné a pomáhá regulovat přebytek mazu při obnově hydrolipidového filmu. Čisticí rituál zakončíme tonikem, které neutralizuje vodní kámen ve vodě, hydratuje a vyvažuje epidermu. Kjaer Weis Luxusní toner z biodynamickým Jamem čínským a meduňkou je skvělou volbou pro čisté póry. Dále můžeme doporučit hydratační tonikum Yage Rose Kiss s růží, okurkou a gerániem.

Ráno přeskočíme čištění olejem a přejdeme rovnou ke gelovému čisticímu prostředku na obličej + použijeme tonikum.

Doporučené produkty:

Snímek obrazovky 2020-05-18 v 1.20.46

 

 

 

 

 

2. JAK HYDRATOVAT MASTNOU PLEŤ?

Který denní krém zvolit pro mastnou pleť?

Vyberte si tekutý, gelový nebo lehký krém, který reguluje tvorbu mazu a hydratuje bez mastného efektu. Zvolte Danas Skincare Moisture Light +  Tento lehký krém s rychlou absorpcí obsahuje19 hydratačních a obnovujících složek jako: kyselinu hyaluronovou a arganový olej a uklidňující extrakty z kalendule a fíků. Nebo geniální Inika Organic Phytofuse Renew Maca Root s granátovým jablkem – má protizánětlivé účinky, jeho hlavní ingrediencí je Růže z Jericha. Ta zvyšuje hustotu pleti a zlepšuje její elasticitu. Dále obsahuje kořen Maca, který podporuje regeneraci kožních buněk.

V každém případě se vždy ujistěte, že používáte krém či olej, který je nekomedogenní, aby nedošlo k ucpávání pórů.

Organický pleťový olej pro mastnou pleť, dobrý nebo špatný nápad?

Na rozdíl od všeobecného přesvědčení jsou bio rostlinné oleje pro mastnou pleť ideální. Vzhledem k tomu, že mají složení velmi blízké kožnímu mazu vytvářenému kůží samotnou, mají výbornou afinitu k epidermis. Díky tuku v oleji se pokožka lépe přizpůsobí a vylučuje méně mazu (takže se přirozeně reguluje). Je, ale dobré myslet na to, že olej sám o sobě nehydratuje, pouze regeneruje. Vždy proto aplikujte před použitím oleje hloubkové sérum či krém.

Vhodný nekomedogenní olej pro mastnou pleť je Inika Organic Phyto-Acive Botanical Face oil , který se okamžitě vstřebává a nezanechává masný film. Kombinace složek hydratuje pleť a urychluje její hojení. Dále můžeme doporučit lehký sametový Gressa Skin Vyhlazující péče se šípkovým olejem pro hojení jizviček a s protizánětlivou slaměnkou.

Pokud nechcete aplikovat olej během dne, používejte jej alespoň jako pravidelnou součást svého večerního rituálu k regeneraci pokožky. Výživný regenerační olej určený pouze k večernímu použití je pak: YAGE Sleeping Beauty pleťový olej s Retinolem a Fosfolipidy

Doporučené produkty: (krémy)Snímek obrazovky 2020-05-18 v 1.32.42

Doporučené produkty: (oleje) Snímek obrazovky 2020-05-18 v 1.48.52

 

 

 

 

 

3. SÉRA A SOS LÉČIVÉ OLEJÍČKY PRO MASTNOU POKOŽKU

Svůj rituál v péči o mastnější pleť je vhodné doplnit pleťovým sérem či kyselinou hyaluronovou,YAGE Aqua Splash hydratační esence s multi molekulární kyselinou hyaluronovo, které se aplikuje pod nebo do (smíchá se) s pleťovým krémem či olejem, aby se dosáhlo hloubkové regenerace a harmonizace mazových žláz (zmatnění). V závislosti na tom jak se cítíte, jej můžete aplikovat denně nebo střídavě každý druhý den.

Nemastné vodnaté sérum oblíbené našimi zákaznicemi s mastnou pletí je aeos Energising Conditioner obsahující třezalku, šalvěj, drahé kameny a extrakt z březové kůry, který má zejména antibakteriální, antimykotické a protivirové účinky. Dalším účinným  a velmi oceňovaným krémovým sérem (anti–age)  je Dafna's SkinCare Slow Aging & Glow pleťové sérum. Obsahuje šípkový a mandlový olej, které výrazně vyživují a zjemňují pokožku. Oligosacharidy z kořene čekanky zase zvyšují tvorbu a syntézu kolagenu a kyselina hyaluronová pomáhá udržovat vysokou hladinu hydratace.

Pokud je vaše pokožka náchylná k pupínkům a akné, aplikujte lokálně proti nedokonalostem Yage SOS Miracle

Doporučené produkty: (sérum, sos)
Snímek obrazovky 2020-05-18 v 2.22.15

 

 

 

 

4. Nezapomeňte na čisticí masku/peeling

Mastná pleť potřebuje pravidelné peelingové rituály. 1–2x týdně je důležité ulevit pleti od odumřelých kožních buněk a usazených zbytků make–upu a nečistot v rozšířených pórech. Ideální jeYage květinový a rozjasňující peeling  s kaolinem, rýží a acai, který hojí díky zinku a pokožku stimuluje. Po peelingu naneste čisticí a detoxikační masku pro regulaci nadbytečného mazu a pórů, jako je například maska s aktivním uhlím
Jílové masky jsou pro mastnou pleť ideální. Důležité je však nenechat je na pokožce uschnout. Skvělá maska s marockým jílem, kakaem a vit.C a proskurníkem, který je ingredience oceňovaná pro prevenci zánětů je Gressa Skin Dirty Pretty Things. Průkopníkem ve využívání aktivního uhlí, které přitahuje nečistoty a chemikálie je maska Dafnas Skincare Revival. Obsahuje také kyselinu hyaluronovou, ženšen, reishi a aloe vera.

Tip:  Masku po nanesení několikrát přestříkejte květinovou vodou, aby byla vlhká. Můžete ji také smíchat s medem s aloe vera nebo s jogurtem (zejména pro práškové masky).

Doporučené produkty: (masky, peeling)Snímek obrazovky 2020-05-18 v 2.37.49

 

 

 

 

 

4. ZÁKLADNÍ POSTUPY JAK LÍČIT MASTNOU PLEŤ

Zde jsou základní pravidla:

1 / Matující primer je základ. Milovat budete náš oblíbený Inika Organic Bio zmatňující Primer , který obshauje laktobacily a aloe vera.

Primer naneste po použití a vstřebání svého denního krému či oleje. Primer rozostří a vyhladí póry a celkově zjemní strukturu pokožky, zmatní neutralizuje lesk.

2 / Minerální make-up, nejlepší volba pro mastnou pleť

Minerální make-up alimaPURE Satin Matte Foundation či Inika Organic zapečený pudrový makeup  je nejlepším spojencem mastné pleti náchylné k nadměrnému lesku a nedokonalostem. Ideální make-up je 100% přírodní a nekomedogenní, který sjednocuje a zmatňuje pokožku, a zároveň ji nechává dýchat. Minerály, které obsahuje jako zinek, mají vynikající čisticí, regulační a hojivé vlastnosti.
Pokud chcete i SPF 25 ochranu zvolte Inika Organic sypký makeup!
 
Tip: Namísto nanášení mnoha vrstev minerálního makeu-pu pro dosažení vyššího krytí, doporučujeme nanášet make-up štětcem kabuki. Naneste jednu až dvě vrstvy a poté lokálně aplikujte korektor na problémové oblasti. 

Korektor pro mastnou pleť s pudovější konzistencí můžeme doporučit od alima Pure 

Doporučené produkty: Primery

Snímek obrazovky 2020-05-18 v 3.05.26

 Doporučené produkty: Make-upySnímek obrazovky 2020-05-18 v 2.58.26

3 / Matující pudr, nezbytný pro udržení lesku pod kontrolou

Chcete-li zafixovat svůj make-up a vyhnout se lesklé pleti, zvolte matující pudr. Aplikujeme ho střídmě na celou tvář nebo na zónu T.

Doporučené produkty: PudrySnímek obrazovky 2020-05-18 v 3.04.24