PLEŤ SMÍŠENÁ

Smíšená pleť

Nevíte, která organická kosmetika se hodí pro vaši pleť? Objevte náš speciální výběr doporučení pro smíšenou pokožku. Najděte zde také náš osobní výběr organických kosmetických produktů, přímo pro určený typ pleti.  

 

 

 

 

 

Co je to smíšená pleť?mala4

Jak již název napovídá, kombinovaná pleť je kombinací několika typů pleti: kombinuje suché i mastné oblasti, které jsou často doprovázeny zvětšenými pórynerovnoměrným tónem pleti a některými "vadami".

  • Kombinovaná pleť má tendenci mastit se v T-zóně, zatímco na tvářích a na zbytku obličeje je obvykle je sušší až dehydratovaná. 
  • Má viditelné póry, nerovnoměrný tón pleti a někdy i černé tečky či akné.
  • Smíšená pokožka je v zimě suchá a mastnější v létě.

Smíšená pleť má zvýšený lesk, zvětšené póry a nedokonalosti pouze na T-zóně, zatímco mastná pleť trpí přebytečným mazem na celé tváři a nemá žádná suchá místa. Pokud vaše tváře mají tendenci lesknout, znamená to, že vaše pokožka je spíše mastná.

CÍL: Obnovte rovnováhu mezi suchými a mastnými oblastmi obličeje. Úkolem je najít výrobky pro péči o pleť, které ošetřují obě tyto oblasti, což znamená vyvážení obou pólů.
Chceme regulovat přebytek olejeuzavřít póry a hydratovat suché oblasti.

3 běžné chyby, kterým je třeba se vyhnout u smíšené pleti

  1. Agresivnímu vysoušení vaší T-zóny pomocí alkoholových "svíravých" a abrazivních přípravků, které způsobí nežádoucí ochrannou reakci pokožky, a to nadprodukci mazu.
  2. Zanedbání hydratace vaší pokožky.
  3. Nanášení příliš "bohaté" a komedogenní kosmetiky, která ucpává póry.
  4. Využívání jen olejů nebo jen krémů. Ideální je kombinace! Zajímavý článek na téma, proč oleje sami o sobě nehydratují, ale uzamykají vodu je ZDE

 

5 TOP NÁVYKŮ V PÉČI O SMÍŠENOU PLEŤ

  1. Zaveďte dvojí čištění – čisticím olejem a poté dočistěte jemným čisticím tonikem / květovou vodou: nejlepší způsob, jak odstranit všechny nečistoty a znovu vyvážit pokožku.
  2. Vyberte nekomedogenní hydrataci s jemnou texturou, která nezanáší póry. Třeba lehký organický, dobře vstřebatelný krém a olej, který na pokožce nezanechá mastný film.
  3. Hydratujte pokožku pomocí lehkého krému či dodejte dodatečnou hydrataci pomocí séra na bázi kyseliny hyaluronové nebo aloe vera.
  4. Nanášejte prostředky na hojení akné, či na stažení pórů pouze na vybrané oblasti a ne na celou tvář.
  5. Využívejte více čisticí masky: jednou týdně naneste na T-zónu čisticí masku a na zbytek obličeje a na tváře hydratační masku.

 

 

 

 

 

 


Nejlepší přírodní ingredience pro smíšenou pleť

  

wax

Který krém zvolit a jaké oleje by měl obsahovat?

Vybírejte mezi nekomedogenními organickými produkty. Ideálně volte produkt, ve kterém jsou zastoupeny jak rostlinná másla a šťávy, které hydratují a zjemňují, tak rostlinné oleje s indexem komedogenity (to jest ucpávání pórů) mezi 0 - 2 které uzamykají v pleti vodu, pleť regenerují a zamezí ucpávání pórů T zóny.

Je to: ricinový olej, hroznový olej, nimbový olej, šípkový olej, rakytníkový olej, olej z lískových oříšků, olej z granátového jablka, brokolicový, jojobový olej, světlicový olej, slunečnicový olej, arganový olej, konopný olej, mandlový olej, meruňkový olej, baobabový olej, brutnákový olej, dýňový olej, dilo olej a další..

Pokud si do skincare rutiny vyberete také samostatný olej, preferujte oleje, které snadno proniknou epidermou bez zanechání mastnoty na povrchu pleti. Vybírejte olej z těchto ingrediencí: Jojoba, lískový ořech, hroznové semínko, sezamový olej  světlicový, broklicový, šípkový olej a další.

Esenciální oleje pro smíšenou pleť: pelargónie, rozmarýn, levandule, citron, ylang ylang, čajovníky a další.

Který hydrosol pro smíšenou pleť?

Hydrosoly jsou na rozdíl od olejů vhodné pro všechny typy pleti.

Pro uklidňující pocit :

Gressa Skin Hydrolát růže, nebo Hydrolát Neroli, výborný je také "suchý" olej  s funkcí MelaCare ™ -oil od Dafnas Skincare: Směs olejů ze tří léčivých rostlin (Camellia japonica, Oxalis triangularis a Eremanthus erythropappus), které jsou známé pro své protizánětlivé, zklidňující a antioxidační účinky. MelaCareTM-olej inhibuje syntézu melaninu a tím je časem tón pleti rovnoměrnější. 

Pro čištění pleti: levandule, rozmarýn, máta peprná, pelargónie

Vhodné hydratační složky: aloe vera, kyselina hyaluronová, glycerin, okurka

Čisticí a proti nedokonalostem: zinek, kyselina salicylová, copaïba, extrakty z camelie, arniky, vrbové kůry

Aktivátory k odstranění přebytečného mazu: medvědice, rýžová voda nebo rýžový prášek, zelené jíly, oxid křemičitý (silica)

 

 

 

 

 

 

 

Nejlepší organická péče pro smíšenou pleť - Čištění/ Odličování

Vrstvící rituál se doporučuje především pro smíšenou pleť, protože to je skutečně účinný způsob, jak hluboce vyčistit a vyvážit svou pleť.

Cíl: Jemně odstraňovat nečistoty, aby se zabránilo odření kůže.

Ve večerních hodinách se rozhodněte pro metodu dvojitého čištění: Na rozdíl od všeobecného přesvědčení, je čištění olejem ci olejovým gelem velmi prospěšné pro smíšenou pleť a pomáhá regulovat přebytek mazu v T-zóně a obnovuje hydrolipidový film. Nejříve očistěte pleť olejem od Gressa Skin Balancing Cleanserem s ricinem, jojobou a šípkem nebo antioxidačním gelem Dafnas Skincare s kyselinou salicilovou a granátovým jablkem .  Poté následuje toner, který neutralizuje vysoušecí účinek tvrdé vody, zvlhčuje a znovu vyvažuje pH pokožky. Vhodný Toner je třeba Kjaer Weis s vzácným kořenem jam čínský nebo hydratační Yage Rose Kiss se zaleným čajem, kys. mléčnou a drahokamem.

Ráno jen osvěžte a jemně očistěte pokožku pomocí vatového tampónu namočeného v hydrosolu nebo toneru.

Doporučené produkty pro večerní odlíčení:

 

 

 

 

 

Jaký zvolit nejlepší hydratační a omlazující produkt pro smíšenou pleť?

Vybírejte mezi nekomedogenními organickými produkty. Ideálně krém ve kterém jsou zastoupeny jak másla, aloe vera, kyseliny, květinové destiláty, které hydratují a zjemňují, tak rostlinné oleje s indexem komedogenity (to jest ucpávání pórů) mezi 0 - 2 které uzamykají v pleti vodu, regenerují a zamezí ucpávání pórů T-zóny. (viz předchozí článek) Hydrataci a balanc pro smíšenou pleť zajistí aeos Enriching Moisturiser  obsahuje směs organických, biodynamických i fermentovaných rostlinných extraktů, heřmánku a růže, díky kterým pleť omlazuje nebo rychle vstřebatelný lehký bioaktivní krém Dafnas Moistute +. Zahrnuje 19 hydratačních a obnovujících složek jako kyselinu hyaluronovou, arganový olej, měsíček lékařský a aloe vera. Skvělý je i Denní/Noční krém od Inika Phytofuse Renew krém s výtažkem z kořene Maca,  který stimuluje přirozenou tvorbu kolagenu, zpevňuje pleť a podporuje regeneraci kožních buněk.

Máte rádi oleje? Vyberte si organický pleťový olej, který vyrovná mastné a suché zóny a který vyživuje bez mastného efektu. Díky svému složení, které je velmi blízké lidskému mazu, mají oleje výbornou afinitu k pokožce a pomáhají regulovat přebytek mazu. Na smíšenou pleť je ideální rychle vstřebatelný Inika Organic Phyto-Acive Botanical Face oil se světlicí barvířskou a pertklíčem, nezanecháva mastný film, Dafnas Skincare Serenity s výtažky z Arniky, Heřmánku a Chia které pleť zjemňují, uklidňují, pomáhají ji hojit, zatímco šípkový olej a lékořice pomáhají obnovovat kožní buňky. 

 

Tip: Pro hloubkovou regeneraci pokožky je ideální použít olej, nebo "hutný" noční krém či balzám. Doporučujeme využívat na smíšenou pleť krém i olej. Výživnější typy krémů jsou Inika Organic Rich Phytofuse Renew Maca Root noční či denní nebo Bioaktivní terapie Dafna's Skincare Nutrition . Varianty mastnějších olejů pro ochranu a do zimního období doporučujeme výživný elixír Kjaer weis Beautiful oil nebo balzám Tansy Blue od Yage Organic. 

Doporučené krémy (doporučujeme dodržovat rituál daný u každé značky, např: pod krém aeos je vhodné aplikovat aeos kondicionér. Kondicionér se dostane hlouběji do kůže a krém ho v pleti uzamkne. Na hodně suchá místa je vhodné aplikovat v posledním kroku i lehký olej. Viz níže.)

Snímek obrazovky 2020-05-14 v 23.45.18

Doporučené oleje 

Doporučujeme dodržovat rituál daný u každé značky, např.: pod každý olej vždy použít vhodný hydrolát nebo lehký krém. Olej se dá s krémem také smíchat. Můžete si namíchat vaší vlastní unikátní péči podle aktuálního stavu pleti.

Snímek obrazovky 2020-05-14 v 23.51.07 

 

 

 

 

JAKÉ SÉRUM PRO SMÍŠENOU PLEŤ? 

Organické pleťové sérum pomůže léčit specifické problémy s pokožkouKromě smíšené pleti můžete také trpět dehydratacíakné, či citlivostí. Vyberte sérum, které tyto problémy může napravit a aplikujte ho těsně před obličejový krém nebo olej.

Pro velmi suchá místa smíšené pleti (nejčastěji tváře) aplikujte nemastné, výživné sérum na bázi kyseliny hyaluronové nebo aloe vera.

Pokud trpíte na rozšířené póry či akné, ošetřujte je lokálně  naším SOS čisticím sérem  a aplikujte ho pouze na postižené oblasti.

Doporučené séra:

Snímek obrazovky 2020-05-15 v 0.20.08

 

 

 

 

 

Jaký peeling pro smíšenou pleť?

Exfoliace je nezbytným krokem k odstranění odumřelých buněk a nečistot a ke zlepšení textury pokožkyVyvarujte se drsným drhnutím a raději vyberte jemný enzymatický exfoliant, který obsahuje ovocné kyseliny pro peelingový efekt. Aplikujte jednou nebo dvakrát týdně.

Pokud máte rádi mechanické peelingy, využívejte pouze přírodní produkty s jemnými zrny, můžete je používat každý týden 1-2x týdně.

Dávejte pozor na abrazivní peelingy, které narušují epidermis, dávejte přednost recepturám s jemnými zrny obohacenými o výživné oleje nebo medové peelingy, které pleť současně hydratují.

Vhodný bude Yage Organic Luxusní Peeling s jojobovými kristaly, papájou a drahokamem nebo  INIKA Phytofuse Renew Pleťový peeling s rostlinným kaviátem AUSTRALASICA, který je známý vysokým obsahem AHA kyselin a s mikroskopickým bambusovým práškem pro jemný peeling.

Tip: Domácí peeling si vytvoříte smícháním trochy vody, hydrolátu, medu. Nechte ho působit několik minut (například během sprchy). 

Doporučené peelingy:

Snímek obrazovky 2020-05-15 v 0.31.07

 

 

 

 

 

KTEROU MASKU PRO SMÍŠENOU PLEŤ?

Není vždy je snadné najít organickou obličejovou masku, která dokáže ošetřit jak suché, tak mastné oblasti. Ale není to nemožné.

Vybrali jsme pro vás multifunkční obličejové masky, které detoxikují pokožku a dodají ji záři a hydrataci. Aplikujte jednou nebo dvakrát týdně.

2x týdne na T-zónu aplikujte čisticí masku Gressa Skin s Marockym Jílem, kořením a bylinami, nebo na celou pokožku vyberte unikátní rozjasňující a regenerační masku a peeling v jednom  Dafnas Skin Care Detoxify s aktivním uhlím, či Yage Organic rozjasňující masku s kaolinem a podmáslím.

Doporučené masky:

Snímek obrazovky 2020-05-15 v 0.41.06

 

 

 

 

NEJLEPŠÍ BIO MAKEUP PRO SMÍŠENOU PLEŤ.

Nejprve naneste nekomedogenní základovou péči, která nezanáší póry.

Poté vyberte make-up s mírně matným efektem, který odolá mastnější T-zóně a bude zároveň pečovat o sušší tváře. Vhodný a ověřený je Inika Organic BB Cream (i když je to BB, kryje kupodivu velmi dobře), dále funguje luxusní, tuhý bio make-up od Kjaer Weis a nakonec výborné je také sérum od Gressa Skin s brokolicovým olejem vyhlazujícím pleť.

Minerální make-up  je také dobrou volbou pro smíšenou pleť, náš nejoblíbenější je Alima Pure sypký, minerální sametový make-up nebo s SPF 25 Inika Organic pudrový minerální make-up.

Doporučené produkty:

Snímek obrazovky 2020-05-15 v 0.51.06

JAK ZMATNIT T-ZÓNU A ZAJISTIT DLOUHOU VÝDRŽ MAKE-UPU?

Připravte pokožku: před nalíčením vždy naneste hydratační krém nebo pleťový olej. 

Poté použijte primer, který koriguje lesk a zjemňuje vzhled pórů. 

Pro zmatnění pleti bez vysušení tváří naneste pudr pouze na zónu T a používejte ho případně i během dne.

Doporučené primery:

Snímek obrazovky 2020-05-15 v 1.12.28

 

Doporučené pudry:

Snímek obrazovky 2020-05-15 v 1.09.34

 

 

Text: Veronika Milá