PLEŤ SUCHÁ


 

 Suchá pleť

Nevíte, která organická kosmetika  se hodí pro vaši pleť? Objevte náš speciální výběr doporučení pro suchou a velmi suchou pokožku. Najdete zde také náš osobní výběr organických kosmetických produktů, přímo pro určený typ pleti.  

 


Jak rozpoznat skutečnou suchou pokožku?

Suchá pokožka je podvyživená a vyžaduje komplexnější péči. Tento typ pleti je většinou reakcí na vnitřní prostředí těla, hormonální změny, na nesprávnou životosprávu. Mezi příznaky suché kůže patří nepříjemný pocit napjatosti v kůži, mdlost, šupinatost, svědění a její časté podráždění. Průsvitná, citlivá a snadno reaktivní suchá pokožka je často náchylnější na vnějšími podmínky jako je chlad, vítr nebo voda, a má tendenci se rychleji vrásčit. Je drsná na dotek, postrádá pružnost, hladkost a zář

 

 

 

Proč je moje kůže suchá?

mala

Suchá pokožka se vyznačuje nedostatkem vody a tuků (lipidů). Naše pokožka je chráněna před vnějšími vlivy lipidovou bariérou na jejím povrchu. Suchá pokožka však neprodukuje dostatečné množství mazu, což jí brání ve vytváření homogenní bariéry. 

Výsledek? Kůže ztrácí schopnost zadržovat vodu a změněná bariéra ji činí zranitelnou vůči vnějším agresorům a dráždivým látkám, které snadněji pronikají epidermou.

Nedostatek mazu v kombinaci se ztrátou vody způsobí vysušení.

 

 

Suchá nebo dehydratovaná pokožka: chyba, kterou každý dělá.

Jakmile cítíte, že je pokožka napjatá, myslíte si, že máte suchou pleť, ale často se mýlíte!

Případy  suché pokožky  jsou poměrně vzácné. Většina lidí, kteří si myslí, že mají suchou pokožku, má ve skutečnosti „pouze“  dehydratovanou pokožku, je to vlastně kůže, která je (velmi) žíznivá.  Dehydratace může ovlivnit všechny typy pleti, ať už mastné, suché nebo smíšené. 

Dehydratovaná pokožka postrádá vodu, zatímco suchá pokožka postrádá tuk.  Můžeme mít zároveň  i suchou a dehydratovanou pokožku  (a to je pravda!); jak je vysvětleno výše, pozměněná bariéra suché kůže způsobuje významnou ztrátu vody.

 

Jak to rozlišit?

Na rozdíl od suché kůže je dehydratovaná kůže obvykle dočasným problémem.

Dehydratace je často způsobena prostředím (nachlazení, vítr, vystavení slunci atd.), stresem, únavou, alkoholem, léčbou antibiotiky, zkrátka pro tělo náročným životním stylem. Dehydratovaná kůže působí napjatě, nataženě, mdle. Zároveň ale některé oblasti obličeje, jako je T-zóna, budou mít tendenci se lesknout, v těchto oblastech se mohou vyskytnout i větší póry.

Suchá kůže se vyznačuje velmi suchými místy či odlupováním kůže a šupinkami, často svrbí a objevují se na ní drobné prasklinky. Póry nejsou vidět vůbec a pleť je matná. Je důležité jasně rozlišit mezi suchou kůží a dehydratovanou kůží, protože se s nimi nezachází stejným způsobem. Pokud je stanovena nesprávná diagnóza, kůže nedostává co potřebuje a stav přetrvává.

Pokud je vaše pokožka dehydratovaná, velmi bohaté a výživné krémy a oleje jí nemusí udělat dobře: přivedou do pokožky tuk, ale málo vody. Mohou navíc ucpat póry.

 

 

 

 

 

Jak se chovat k suché kůži? Hydratujte a intenzivně vyživujte.

 

6 přírodních účinných látek, které suchá pokožka miluje

  • Rostlinné oleje: Jsou ideální pro šetrné odstraňování make-upu, nahrazují či doplňují váš hydratační krém a poskytují pokožce další výživu. Jsou bohaté na vitamíny - zejména vitamín A, C, E (které suchá pokožka potřebuje nejvíce).
  • Rostlinná másla jako je bambucké a kakaové máslo, které jsou skvělé pro intenzivní výživu velmi suché pokožky.
  • Speciální hydratační séra a účinné krémy s hydratačními vlastnostmi. Proč olej nehydratuje? Zajímavý článek na téma proč oleje sami o sobě nehydratují, ale uzamykají vodu je ZDE
  • Hydrosoly nebo-li květinové vody, které obvykle rozprašujeme bezprostředně po umytí obličeje, abychom neutralizovali účinek usazování vodního kamene.
  • Kyselina hyaluronová je must have zejména pro dehydratovanou suchou pokožku. Zadržuje až 1000násobek své hmotnosti ve vodě, zajišťuje správnou hydrataci až do hlubokých vrstev pokožky.
  • Med, který má léčivé, ale také zvlhčující vlastnosti: přitahuje a zadržuje vodu ve tkáních pro optimální hydrataci.
  • Oslí mléko je známé pro své změkčující, uklidňující, regenerační vlastnosti, ale také pro svou vysokou kožní toleranci.

 

 

 

sezamovy-olej-lzs-bio-deo-100ml

 

 

Který olej pro suchou pokožku a stačí mi jen olej či balzám?

Organické rostlinné oleje bohaté na esenciální mastné kyseliny jsou nejlepšími spojenci pro suchou pokožku! Mají vynikající afinitu k pokožce a pomáhají obnovit hydrolipidickou bariéru, která chrání před vnějšími agresory a udržuje hydrataci v tkáních.

Velmi důležité je si uvědomit, že oleje či másla sami o sobě nehydratují, ale uzamykají vodu z (hydrolátu, séra či krému) uvnitř pleti, regenerují ji a chrání. Pro suchou pleť je proto nejvhodnější kombinace a postup péče: 1. Květová voda/hydrosol (ne klasická kde je vodní kámen) 2.Sérum či hloubkově hydratační krém, který prostoupí do hlubších vrstev kůže  3.Vhodný bohatý olej, který všechny předešlé kroky uzamkne v pleti a vytvoří ochranný obal.

Přednostně volíme organický olej bohatý na omega 6 a 9, který podporuje produkci lipidů.

Brutnák, Pupálkový olej, Arganový olej, Avokádový olej, Pšeničné klíčky, Kokosový olej, Sezamový olej, Mandlový olej, Jojoový olej, Ricinový olej

Další oleje vhodné pro suchou pleť jsou: Kameliový olej, Šípkový olej (vit C,E), Konopný olej, Švestkový olej, Meruňkový olej, Arganový olej, Acai, Baobab, olej z Granátového jablka, Malinový olej, Marulový, Mrkvový, Squalan

 

 

 

 

 

 

Který hydrosol pro suchou pokožku?

Hydrosoly jsou vhodné pro všechny typy pleti. Pro zklidnění suché pokožky a zjemnění pokožky jsou naše oblíbené:

- růžová voda
- oranžový květ
- heřmánkový hydrosol
- levandulový hydrosol 

Manasi7_Hero_Ingredient_Sheabutter1

 

 

 

 

Organický rituál, který si zamilujete pro suchou pleť

1 / Je možné vyčistit a odlíčit pokožku bez jejího vysušení?

Suchou pokožku často nevědomky podpoříme při nesprávném čištění, které ji může sušit a dráždit, pokud zvolíte nesprávné produkty.

Odložte micelární vody a zařaďte do svého rituálu čisticí oleje, které zanechávají pokožku jemnou, pružnou a relaxovanou! Olej zanechává na pokožce lehce zvlhčující film, který je velmi příjemný. Můžeme doporučit: Aeos Organický čisticí olej pro suchou pleť nebo Yage Snow White hloubkový čisticí odličovací olej 

Pokud pleť odličujete a čistíte v několika krocích, vynechte pěnivé či alkoholové čisticí produkty a místo nich volte výživné receptury: mléko/krém AEOS Organické čisticí mléko s aloe vera a arganem, nebo "voskový" balzám na odstraňování make-upu, který odstraňuje nečistoty a obnovuje hydrolipidový film Dafnas Skincare Čisticí balzám pro regeneraci pleti 

Náš extra tip? Okamžitě po vyčištění obličeje systematicky aplikujte květovou vodu nebo zvlhčující mlhu, abyste odstranili obsah vápence ve vodě a zabránili vysušení pokožky. Skvěle vám pomůže například: Gressa Skin Květová Mlha z Bulharské růže

Nikdy si nenechte na obličeji tonikum nebo květinovou vodu úplně zaschnout: voda má tendenci se odpařovat a suchá pleť ji musí především uzamkout uvnitř! Právě proto používáme krém nebo olej přímo na ještě orosený povrch, abychom hydrataci uzamkli v kůžiVyberte si mlhu obohacenou o zvlhčující aktivní složky působící v hlubokých vrstvách kůže, jako je Aloe vera nebo Camelie Japonica (hluboká hydratace a vyrovnání pH kůže) či měsíček lékařský, aby v pokožce dosáhly maximální hydratace. Dafna's Active mist s Camelii Japonicou (suchý olej)

Ráno není potřeba čistit suchou pokožku? Stačí ji opět jen orosit květinovou mlhou, stáhnout prach a nečistoty organickým tamponkem. Pokud je pleť velmi suchá nebo reaktivní (platí to samé i u velmi citlivé pleti či rosacei), tak opravdu není nutné ji ráno drhout a "odmašťovat" ochranný film a mikrobiom. Pleť si někdy může pomoci i sama tzv. "eliminační dietou", to platí hlavně pro extrémní případy suché a citlivé pleti a pro rosaceu, kdy se kompletně vysadí kosmetika na 14 dní nebo se rutina zmenší na úplný základ, a to: večerní odlíčení a péče a ráno pouze přestříkání mlhou nebo jemné otření napařenou speciální žínkou (bez použití dalšího odličovače). 

Tato metoda je vhodná spíše pro vážnější stavy, kdy se snažíme co nejméně zasahovat do přirozeného ochranného filmu a důležitého mikrobiomu kůže, který pleť chrání, zvláčňuje a předchází ztrátě hydratace.  Zdravá pleti, maz a dobře vybalancovaný mikrobiom si umí s bakteriemi poradit, prach a přebytečný maz se dá setřít i květinovou vodou a žínkou bez použití čističe a mechanického tření.

 

Výběr produktů:

 

Snímek obrazovky 2020-05-11 v 23.19.00

 

2 / Olej, balzám, krém: který je nejlepší pro moji suchou pokožku?

Vyberte si organický hloubkově hydratační produkt bohatý na rostlinné oleje a másla, který intenzivně vyživuje a chrání před vnějšími vlivy. Hledejte hustý krém se schopností vyživovat všechny vrstvy kůže díky skvělému poměru olejů, másel a výtažků. Doporučujeme Dafna's Skincare Nutrition- bioaktivní výživný krém s ženšenem nebo Inika Organic Výživný denní či nočníí krém s kořenem Maca a Aloe Vera . 

 

Důležité je vědět, že rostlinné oleje nepřinášejí vodu do pokožky, takže je nelze považovat za skutečně hydratační.

Přesto nepřímo přispívají k hydrataci kůže obnovením hydrolipidického filmu, který zadržuje vodu v tkáních a uzamykají tím vodu v pleti. Organický olej je velice důležité používat pro suchou a žíznivou pleť spolu s výživným sérem či krémem. Aplikuje organický olej večer hned po nanesení krému či séra v bio kvalitě, které proniká hluboko a podporuje noční regeneraci buněk.

Upřednostňujte ošetření bez alkoholu, abyste předešli riziku ještě většího vysychání pokožky. Pro maximální vyživení je ideální pleťový balzám plný živin a regenerace účinných látek! Yage Mystic Tansy Blue noční pečující balzám s kakaem, bambuckým máslem a marockým heřmánkem.

Pokud vám krém nestačí, použijte ho spolu s organickým pleťovým olejem: smíchejte 1 nebo 2 kapky s krémem nebo aplikujte olej jako sérum před krémem. 

Správné nanesení: Vždy nanášejte obličejový olej nebo balzám na vlhkou pokožku ideálně zvlhčenou květinovou vodou či termální vodou, aby byla zajištěna optimální penetrace. Pokud je vaše pokožka dehydratovaná, nejprve použijte sérum kyseliny hyaluronové pro rovnováhu. YAGE Aqua Splash hydratační esence s multi molekulární kyselinou hyaluronovou.

Výběr produktů:

Snímek obrazovky 2020-05-13 v 20.10.21

 

 3 / Jaký peeling / exfoliant a masku ​​pro suchou pokožku?

Exfoliace je základní nástroj k odstranění mrtvých buněk a suchých šupinek. Umožňuje následné péči, aby lépe pronikla hlouběji epidermou. 

suché až velmi suché pokožky se vyhněte příliš častým peelingům: maximálně jednou týdně.
Také dávejte pozor na abrazivní peelingy, které narušují epidermis, dávejte přednost recepturám s jemnými zrny obohacenými o výživné oleje nebo medové peelingy, které současně hydratují.

Vhodný bude Yage Organic Luxusní Peeling s jojobovými krystaly, papájou a drahokamem nebo  INIKA Phytofuse Renew Pleťový peeling s rostlinným kaviárem AUSTRALASICA, který je známý vysokým obsahem AHA kyselin s mikroskopickým bambusovým práškem pro jemný peeling.

O víkendech si odpočiňte s relaxační a uklidňující obličejovou maskou.
Vyhněte se jílovým maskám, které na pokožce zasychají a napínají ji. Dejte přednost jemným krémovým, výživným texturám, které nechte působit 30 minut nebo i několik hodin.

Medová maska bude to pravé Gressa Skin Pečující medová maska s Vit. C a ricinem nebo Yage Mystic Tansy Blue funguje jako výživná maska.

Tipy:

  • Pokud přece jen chcete použít jílovou masku, smíchejte ji s medem nebo jinou hydratační maskou pro větší komfort pleti.
    Pravidelně aplikujte mlhu, aby maska na pleti nezasychala a hned poté aplikujte hydratační masku.

  • Suchá pokožka, která je po sprše napjatá? Aplikujte medovou masku. Chrání pokožku před dehydratací, zatímco vodní pára aktivuje enzymy obsažené v medu a je desetinásobně účinná.

Výběr produktů:

 Snímek obrazovky 2020-05-13 v 21.02.52

 
4.Suchá pokožka: Jak jí nalíčit?

Jaký organický make-up pro suchou pokožku?

Zapomeňte na práškové vysušující konzistence, které mají sklon vytvářet napjatou pleť a které zvýrazňují suché oblasti a jemné linie.

Potřebujete především krémové textury, které zůstávají po celý den na pokožce pohodlně usazené a vytvářejí přirozeně rozzářený obličej.
Vybírejte hydratační produkty obohacené rostlinnými oleji a másly, které vyživují a chrání pokožku, jako například Sappho Essential Foundation s aloe vera, zeleným čajem a jojobou nebo Inika Organic Liquid Foundation s kyselinou hyaloronovou, avokádem a bambuckým máslem.

Nejlepší je nejprve použít jako základ organický pleťový olej či balzám. Make-up jde díky tomu přirozeně roztírat po pokožce, snadněji se nanáší a nevytváří suché plochy. 

Na suchou pokožku, která má tendenci být mdlá a bez záře, neaplikujeme jako fixátor pudr, ale využijeme hydratační mlhu, která zafixuje make-up, osvěží a rozjasní pleť.

Výběr top produktů:

Snímek obrazovky 2020-05-13 v 22.35.24

Dodejte suché pleti záři a přirozený zdravý lesk pomocí překrásných bio highlighterů z hydratačními oleji a másly. S kokosovým olejem a mandlemi od Kjaer Weis Duo Blush nebo oblíbený Manasi 7 Strobelighter s ricinem a včelím voskem. 

Výběr top produktů :

Snímek obrazovky 2020-05-15 v 21.45.21

 

 

  

 

clim_thumb_xxl_olejovo_bilkovinova_strava_titul478

 

Změna jídelníčku

 

Špatná skladba jídelníčku postrádající důležité vitaminy a živiny je další z možných příčin suché pleti. Je důležité zařadit dostatek zdravých tuků, potraviny s obsahem betakarotenu, vitaminu E a minerálů jako je zinek, selen, jód a hořčík. (Směs minerálů hořčíku, zinku a vitamínu B6 od Ecce VitaTyto látky naleznete například v ořeších, semenech, za studena lisovaných olejích, tučných rybách, mořských řasách, ovoci a zelenině.
 
Mezi opravdový zázrak patří u suché pleti především lněná semínka, která podporují účinky omega-3 mastných kyselin a také udržují v pokožce vyšší podíl vody. Stejný efekt můžou mít i vlašské ořechy a drcené lněné semínko, to lze přidávat do skoro všech jídel. Já osobně doporučuji Budwig krém ve stejnojmenné dietě, kde je zařazen lněný olej v kombinaci s tvarohem a medem. Dále panenský kokosový olej, který lze konzumovat vnitřně i používat na kůži.
 
Zcela zásadní je i dodržování pitného režimu, protože suchá pleť může být také známkou dehydratace. 
 
 
 
 
Autor textu: Veronika Milá