SPF

 

spf

 

SAFE&CLEAN LÉTO

Užívejte si letní radovánky s klidným svědomím a vybírejte produkty, které vás samozřejmě ochrání před ultrafialovým zářením, ale zároveň budou mít křišťálově čisté složení a budou na míru dělané vašemu typu pleti. Poradíme, jaký produkt si vybrat když máte citlivou, suchou nebo aknózní pleť a prozradíme, jaký je vlastně rozdíl mezi jednotlivými UV faktory.

 

 

 

 

Snímek obrazovky 2022-04-25 v 22.03.11Protože opakování je matka moudrosti, tak si na začátek řekneme, k čemu vlastně SPF faktor slouží. Určitě jste to četli už nesčetněkrát, ale my si to stejně neodpustíme. Je to označení pro schopnost opalovacích krémů blokovat UV záření, které působí na naší pokožku. UV záření ji následně může spálit nebo způsobit začervenání, případně zvýšenou citlivost. Hovoří se o něm nejčastěji ve vztahu k takzvanému UVB záření a SPF faktor představuje ochrannou dobu, při níž pokožku před působením slunce chrání. Ale existují dva typy UV záření a oba zvyšují riziko rozvoje rakoviny kůže.

  • UVA - „A“ symbolizuje „alergie nebo ageing“. Je zrádné, protože se vyskytuje během celého roku a nejen v létě, a to i když je pod mrakem nebo zataženo. UVA záření představuje 95 % ultrafialového záření, které dopadá na zemský povrch. Je silné, proniká skrz mraky i sklo. Na rozdíl od UVB záření nezpůsobuje spáleniny, ale to neznamená, že není škodlivé. Naopak. Proniká hluboko do kůže a ovlivňuje její hlubší vrstvu. Dále je zodpovědné za sluneční alergie a poruchy pigmentace.

 

  • UVB - „B“ jako spáleniny (burns) nebo opálená pokožka (bronzed skin). Jakmile se na slunci opálíte dobronzova nebo naopak spálíte dočervena, můžete za to poděkovat i vinit UVB záření. Ochranné faktory používá většina z nás právě proto, aby předešla spálení způsobené UVB zářením a právě SPF neboli ochranný sluneční faktor představuje dobu, než pokožka při expozici zrudne. Před výběrem ochranného faktoru je zapotřebí určit fototyp kůže. Ten pomáhá určit reakci kůže na sluneční záření a zvolit vhodný ochranný faktor. 

 

 

 

 A jaký jste fototyp?kcn-Juice-Beauty-Stem-Cellular-CC-Cream-

 

Typ I. Na slunci se vždy spálíte, minimálně se opálíte. Máte bledou pleť, blond či zrzavé vlasy, modré oči a pihy.

Typ II. Na slunci se obvykle spálíte, opalujete se minimálně. Máte světlou pleť, blond či zrzavé vlasy a světlé oči.

Typ III. Na slunci se minimálně spálíte, opalujete se rovnoměrně. Máte světlou pleť, jakýkoliv odstín vlasů i očí.

Typ IV. Na slunci se spálíte zřídka, opaluje se dobře a máte středně tmavou pleť, vlasy i oči.

Typ V. Na slunci se spálí zřídka, rychle a snadno se opalujete a máte tmavou pleť, vlasy a oči.

Typ VI. Nikdy se nespálíte, ani neopálíte. Vaše pleť je vysoce pigmentovaná v odstínech tmavě hnědé.

 

Neméně důležité je vybírat produkt i podle toho, aby seděl vašemu typu pleti – hydratoval, nevysušoval a podporoval správný kožní mikrobiom.

 

 

 

 

 

2021_Skin-TInt_Campaign_Stacked_Pour

Výběr podle typu pleti

 

  • SUCHÁ POKOŽKA – Trápí vás šupinky, začervenání a suchá, ztvrdlá kůže? Pak je třeba vybrat takový produkt, který bude mít výživné složení a zároveň obsahovat hydratační složky, ale nebude pokožku zatěžovat. Skvělou volbou je tónované sérum Ilia Skin Tint, které je unikátním spojením péče a make-upu. Obsahuje minerální filtr (oxid zinečnatý), který neobsahuje nanočástice a chrání pleť nejen před UVB, ale i UVA zářením a navíc před infračerveným zářením a modrým světlem. Obsahuje kyselinou hyaluronovou, rostlinný squalen a niacinamid (zjemňuje drobné vrásky a nedokonalosti na pleti), naopak v něm nenajdete silikony a dráždivé parfemace.

 

  • ZRALÁ POKOŽKA - Multifunkční tónovací krém, který pleť sjednotí, rozjasní, minimalizuje vzhled pórů a vrásek? Ano, prosím! Na všechno máme jednoho specialistu ze slunné Kalifornie. Je to CC krém od Juice Beauty a kromě všeho zmíněného bude vaši pokožku navíc chránit proti působení UVA a UVB záření, a to díky minerálním zinkovým filtrům, které jsou mimo jiné šetrné ke korálovým útesům.

 

  • CITLIVÁ POKOŽKA – Pokud máte citlivou pleť, bude pro vás oříšek vybrat takový produkt, který vám nebude způsobovat alergické reakce a začervenání. My máme řešení, hydratační krém od značky Josh Rosebrook. Neobsahuje éterické oleje a pryskyřici a je zcela neparfémovaný. A můžete si ho pořídit i v tónované verzi.

 

 

  • MASTNÁ A PROBLEMATICKÁ POKOŽKA – Pokud máte tento typ pleti, nezapomínejte na zlaté pravidlo, které zní „i mastná pokožka potřebuje hydratovat“. Takže žádné vysušování! To naopak způsobí, že se pleť začne bránit a produkovat ještě více mazu a vy se dostáváte do začarovaného kola. Fantastickým produktem je hydratační krém s vysokým faktorem bez obsahu olejů od Juice Beauty. Nezanechává mastný film, neucpává póry, má lehkou a dobře roztíratelnou texturu a díky obsahu aloe vera a mořských řas opravdu viditelně hydratuje.