Den Země s Líčírnou: Váš nákup, náš příspěvek přírodě

5_1

Den Země s Líčírnou: Váš nákup, náš příspěvek přírodě 

Na Den Země - 22. 4. 2024 jsme věnovali 3 % z každého nákupu organizaci Čmelák, která se věnuje revitalizaci přírody. Proč jsme se rozhodli spojit síly právě se Čmelákem? A na co vybrané peníze poputují? 

images

Už delší dobu jsme v Líčírně pokukovali po projektu, díky kterému bychom podpořili prostředí, ve kterém žijeme. “Chceme z přírody nejen brát, ale také do ní vracet. Navíc firmy obvykle podporují lidi, zvířata, ale na přírodu zapomínají,” vysvětluje Martina Bareš Petrtýlová, PR manažerka Líčírny. 

I proto máme velkou radost, že jsme navázali spolupráci s organizací Čmelák, která vrací život do přírody. “Líčírna se stará o lidi, aby byli krásnější, my o přírodu. Jsme dvě organizace, pro které je slovo krása součástí jejich práce a poslání,” říká Jan Korytář, zakladatel organizace Čmelák a dodává, že hlavním posláním Čmeláka je vytvářet v krajině nová místa pro lidi i pro přírodu, a to zejména na zdevastovaných, poničených nebo jinak poškozených místech. “Prakticky ukazujeme, jak lze z něčeho ne moc hezkého či přitažlivého udělat prostředí, které je krásné, harmonické a stane se místem pro život mnoha vzácných a ohrožených druhů rostlin a živočichů,” doplňuje Korytář.

DEN ZEMĚ-2Jak naše spolupráce začala?

Spolupráce s organizací Čmelák odstartovala už 10. dubna, kdy jsme sázeli rostliny v Mokřadech Jablonné v Podještědí. “Věříme, že to byl jen první krok budoucí dlouhodobé spolupráce. Jsem rád, že Líčírna spolupráci bere vážně a nejde jen o jednorázové předání finančního daru, ale že společně hledáme způsoby, jak spolupracovat, aby to bylo přínosné pro obě strany,” popisuje Korytář.

„Sebeláska je dřina,“ říká designérka Anna Marešová
Čas na revitalizaci přírody

V Mokřadech Jablonné jsme sázeli kosatec sibiřský, rostlinu, která se hojně používá i v kosmetickém průmyslu. Extrakt z kořenů kosatce sibiřského najdete například v pleťových krémech, tonikách, šamponech nebo balzámech. Kosatec sibiřský je obzvláště ceněný mezi parfuméry, dokonce patří k nejdražším a nejdůležitějším složkám luxusních parfémů.

“Kosatec sibiřský je jedním z ohrožených druhů naší přírody, zmizel vlivem meliorací a tím, že jsme naši krajinu uzpůsobili modernímu a efektivnímu zemědělství. Přijde nám škoda, aby z naší krajiny tato rostlina zmizela a chceme, aby její krásu mohli obdivovat návštěvníci našich lokalit. Proto sbíráme semínka, pěstujeme nové sazenice a ty budeme vracet na vhodné lokality zpět do přírody. Během května budou kvetoucí rostliny k vidění opět v našich mokřadech u Jablonného v Podještědí,” říká Korytář a dodává, že peníze od Líčírny poputují na výsadbu nejen kosatce sibiřského, ale také dalších ohrožených rostlin, jako je ďáblík bahenní nebo upolín evropský.