Being Flawless is boring X Lukáš Novák

 

V Líčírně víme, že krása má nespočet podob. Že je to veličina nedefinovatelná, neuchopitelná. Na rozdíl od renesančních umělců věříme, že se její podstata skrývá spíše než v symetrii v jisté nahodilosti, v narušení dokonalosti.

Naše nedokonalosti často vnímáme jako atributy s pejorativním nádechem, přitom právě tyto nuance, odchylky od harmonické úplnosti, jsou tím, co nás dělá nezaměnitelnými, jedinečnými kousky.

 

V této rubrice Vám budeme představovat osobnosti, jejichž tvorba, vnímání světa i krásy, jsou nám blízké. První z řady medailonků představuje skláře Lukáše Nováka, který, jak sám akcentuje, právě díky chybám nachází nové cesty a principy své práce. „Chyba, chybovost, chybování jsou naprosto zásadními složkami mého tvůrčího procesu,” říká Novák, který po vystudování ateliéru skla na pražské UMPRUM založil vlastní studio, pod kterým se věnuje vlastní i zakázkové tvorbě. Vypadá to, že práce s chybou Lukášovi funguje – svou uměleckou vizi již propůjčil značkám jako je Footshop, Adidas, Pilsner Urquell, Lasvit a dalším.

 

O tom, jak Lukáš vnímá krásu a nedokonalost se dozvíte ve video medailonku, který jsme s ním v jeho nuselském ateliéru – plného křehkého skla, připravili a je ke shlédnutí na našem Instagramu @licirna____organics 

Co je pro tebe krása?

Každý den něco jiného. Nemám konkrétní, definovatelnou představu krásy. Dneska to například byla ranní Stromovka, poslední dobou se z brzkých procházek tam vracím jako omámený, asi krásou.

A co je pro tebe naopak nedokonalost?

Nedokonalost neberu jako cosi negativního, je to pro mě určitá forma příležitosti. V práci se sklem může vést (a historicky vedla) k neuvěřitelným nápadům, novým formátům a přístupům.

Kde vidíš a nacházíš krásu?

Miluju přírodu, poslední měsíc se jí nechávám hodně obklopovat. Od mého posledního výletu na Slovensko, kde jsme navštívili arboretum v Banské Štiavnici, mě neuvěřitelně fascinují stromy. Chodím po Stromovce, pozoruju stromy, vidím sochy a inspiraci.

Jakým způsobem pracuješ s krásnem ve své tvorbě?

Specificky, nahodile. Často se mi stává, že vyrobím vázu, která pro mě na první pohled krásná není, časem se na ní ale dokážu podívat z jiného úhlu, dokážu upustit od zažitých standardů „tradiční“ krásy. V tom momentě obvykle nacházím krásu, kterou jsem prvním pohledem vytěsnil.

Co tě nejvíce inspiruje? Kde hledáš inspiraci?

Odpovím velmi stručně a heslovitě. Příroda, lidi, psi, knihy… jednoduše život.

Jaký z tvých produktů je pro tebe nejkrásnější?

Momentálně je to opalinová sklenička z kolekce Drink! Je (pro mě) krásná a praktická (pro mě a zcela objektivně i pro všechny ostatní!)

Musí být umění krásné?

Prvoplánově ne. Většinou dokonce není a je to dobře!

Nejkrásnější místo na světe? Proč?

Filipínské ostrovy. Je to – asi nejen moje – zosobnění dokonalého ráje.