PLEŤ A ROSACEA

 
 
Co je růžovka a jak s ní pracovat?

 

Rosacea je typ chronického zánětu kůže, který obvykle postihuje obličej. Pleť, kterou trápí "růžovka" je velmi tenká a má horší funkci hydrolipidové kožní bariéry. Pokožka pak není schopna odolávat vnějším vlivům a je vůči nim silně reaktivní. Dochází tak k drobným zánětům, které se projevují zvýšeným svěděním, pálením, brněním či bolestí. Je charakterizována zvětšenými a porušenými kapilárami - což má za následek trvalé zarudnutí. Na čele, tvářích a bradě se mohou vytvořit vystouplé pupínky. Ačkoli jeho název původně zněl Acne Rosacea, tento stav není druh akné. Není způsoben Propionibacteriem, proto by neměl být léčen léky na akné.

 

 

 

 

rosacea-pitches-feat-1Příznaky růžovky:

  • Zvětšené a narušené kapiláry
  • Trvalé zarudnutí - nos, tváře, čelo a brada
  • Vystouplé pupínky na čele, tvářích a bradě
  • Malé hrudky pod kůží
  • Tendence snadno červenat
  • Pocit pálení, svědění nebo píchání, zejména kolem očí
  • Červený, "baňatý", nos
  • Oční problémy jako je suchost očí, podráždění a oteklá víčka 

 

Lze růžovku vyléčit?

Zatím na růžovku není přesná léčba, ale je velmi snadné zvládnout to, aby stav nepostupoval.  Čím dříve je diagnóza stanovena, tím dříve se můžete začít o svoji pokožku starat a vyhnout se spouštěčům, které způsobí zánětlivý záchvat a dále ji poškodí. Nejprve najděte spouštěče a zkuste je omezit, nebo se jim vyhnout. Každý je jiný, takže si možná budete chtít vést deník, abyste zjistili, zda existuje nějaký vzorec (rizikový faktor).

 

 

  

 

 

Rosacea se dělí na čtyři podtypy:

Erythematotelangiectatic rosacea: Zarudnutí, viditelné krevní cévy.
Papulopustulární růžovka: zarudnutí, otoky a akné podobné vyrážky.
Phymatous rosacea: Kůže je hrubá a má hrbolatou strukturu.
Oční růžovka: Oči červené a podrážděné, víčka mohou být oteklá.

"Vzplanutí" se často objevují v cyklech. To znamená, že se můžete setkat s
příznaky trvající po celé týdny, které ustoupí a vrátí se po čase zpět (to se může týkat rizikových faktorů viz níže).

 

 

 

   

 

shutterstock_1497569426_slide

 Příčiny růžovky


 Příčina růžovky není známa. Někteří vědci se domnívají, že lidé s růžovkou   jsou citliví na roztoče Demodex folliculorum. Jde o mikroskopický hmyz,   který může obývat póry kůže, i když to nebylo prokázáno.

 Genetické příčiny: Rosacea se často vyskytuje v rodinách a má silnou   tendenci ovlivňovat lidi se světlou kůží, zejména s modrýma či   modrozelenýma očima.

 Příčiny prostředí: Poškození sluncem často hraje roli ve vývoji růžovky, takže   každý, kdo má světlou pleť a má v minulosti nadměrné vystavení slunci,   může být náchylnější k rozvoji růžovky.

 

 

 

 

 

 

Rizikové faktory:

Alkohol, kofein, bílý cukr, ultrazpracované potraviny
Horké nápoje, káva, čaj, sladké limonády
Oslabená imunita, a jaterní činnost
Poruchy trávení, poškození střeva či disharmonie v jeho mikroflóře
Nadměrná expozice slunečnímu záření nebo větru
Emoční stres nebo úzkost
Přehřátí např. aerobní cvičení
Horké koupele nebo sprchy
Nevhodná péče o pleť a líčení - včetně mýdel
Kosmetické přípravky s kyselinami, AHA,
drsné pleťové peelingy, pěnivé přípravky
Tvrdá voda
Opalovací krémy na bázi chemikálií
Léky, častá antibiotika
Podmínky spojené s hormony, hormonální antikoncepcí

 

 

 

 

 

Doporučení pro růžovkurosacea

Prevence spočívá v omezení, respektive vyloučení vlivů vedoucích ke zvýšenému prokrvení. Člověk s růžovkou by se měl vyvarovat horkých nápojů, kořeněných, ostrých jídel, kofeinu a alkoholu. Také se obecně doporučuje vyhýbat se slunci, umývat se spíše chladnou vodou, neužívat mastné krémy a pleťové vody s alkoholem a lak na vlasy. Doporučeno je rovněž vyhnout se sauně a místo mýdla se mýt gelem nebo pleťovým mlékem.

Promluvte si se svým naturopatem o řešení svého vnitřního zdraví a zdraví pokožky zevnitř. Všichni milujeme „rychlá řešení“, ale je důležité být trpěliví a ponechat čas potřebný k tomu, aby vaše tělo reagovalo na změny, které vám doporučil naturopath. Pokud se příznaky zhorší a stanou se nezvládnutelnými, poraďte se s lékařem.  Je důležité zjistit, zda v těle neprobíhá zánětlivé onemocnění:  Literatura Dr. Frey : Zánět, Skrytý zabiják, Život bez zánětu, Tvoje imunita je tvůj nejlepší lékař.  https://dr.frej.cz/konzultace

ZVLÁDÁNÍ STRESU: 
Stres je považován za běžný spouštěč vzplanutí růžovky, mohou techniky zvládání stresu pomoci udržet růžovku pod kontrolou.

 

 

 

 

 

 

istockphoto-510241670-612x612STRAVA: Protizánětlivá !!

Podle studie zveřejněné v British Journal of Dermatology může být růžovka spojena s určitými poruchami trávení. Vědci provedli celostátní studii a zjistili, že prevalence celiakie, Crohnovy choroby, ulcerózní kolitidy, infekce H. pylori, bakteriálního přemožení v tenkém střevě a syndromu dráždivého tračníku (IBS) byla vyšší u lidí s růžovkou ve srovnání s běžnou populací.

1. Odborně nechat vyšetřit stav střev, střevního mikrobiomu a pracovat na úpravě jídelníčku. (viz předešlý odkaz)
Kromě lokálních pleťových krémů existují také důkazy, že dodržování protizánětlivé stravy může pomoci zvládnout příznaky. Výzkum naznačuje, že zánět hraje při vývoji růžovky klíčovou roli.

2. Zařadit podpůrné látky a co nejvíce syrové stravy. Pijte Bio Aloe Vera džus, zařaďte stravu s vysokým obsahem betakarotenu, vitamínů a minerálů. Důležité jsou dobře vyvážené oleje (lněný olej, pupalkový, kokosový, konopný).

Digest plus: směs standardizovaných extraktů částí bylin, které svým synergickým působením podporují trávicí systém

 

Další podpůrné látky s protizánětlivým efektem na tělo a podporující střevo a imunitu: chlorella, kurkumin, hořčík, zinek, selen, B complex, vit. D, E) Fermentované potraviny bohaté na prebiotika, probiotika (zelí, kombucha, kimči atd.) Nebo si vezměte vysoce kvalitní probiotikum.

3. Zařadit Adaptogeny: Tulsy, Reishy, Šišák bajkalský, Ashwaganda a další mediciální houby.

4. Zinek
Studie publikovaná v International Journal of Dermatology zkoumala roli síranu zinečnatého u lidí s růžovkou. Poté, co užívali síran zinečnatý třikrát denně po dobu tří měsíců, měli účastníci signifikantní pokles aktivity onemocnění ve srovnání s těmi, kteří užívali placebo.

 5. Eliminační dieta. Jednou z metod identifikace potravinových intolerancí je eliminační a provokační dieta, která zahrnuje dočasné vyloučení určitých potravin ze stravy (jako jsou mléko nebo potraviny s obsahem lepku, potraviny zvyšující prokrvení a způsobující zhoršení stavu) po dobu jednoho až dvou týdnů a jejich systematické zavádění do stravy za účelem izolace potravin, které způsobit příznaky.

 

 

  

 

 

zanet-skryty-zabijak-mudr-david-frej_14296589

PÉČE:

1. Vyvarujte se potřísnění obličeje (tvrdou) vodou z kohoutku, ať už u umyvadla nebo ve sprše. Zejména nepoužívejte pěnivé čisticí prostředky a exfolianty, protože mohou odstranit ochrannou bariéru pleti a zhoršit citlivost.

2. Místo toho použijte k čištění teplý (ne horký) kompresní hadřík.

3. Před sprchováním vždy chraňte pokožku několika kapkami čitého oleje (ideálně jedno druhového, nebo několika olejů bez dalších přidaných látek).

4. Po dobu minimálně šesti týdnů používejte doporučené * přípravky pro růžovku k zbavení citlivosti a posílení pokožky.

5. Jakmile zaznamenáte zlepšení, můžete opatrně zavést další produkty , séra či masky dle doporučení.

6.„Rosacea nereaguje dobře na aktivní látky bojující proti akné, jako je kys.ú§ salicylová, AHA, Benzoylperoxid. Někdy jde o to neškodit a spoléhat se na jednoduché a nedráždivé přísady.

*Zavedení příliš velkého množství produktů zpočátku může vést k dalšímu podráždění a úniku, což povede ke zklamání a frustraci. Proto volte základní řadu co nejjemnějších a jednoduchých produktů. Méně je v tomto případě více!

 

  

 

 

 

Vhodné ingredience pro pokožku:

Pro snížení zarudnutí pustulí spojených s růžovkou se někdy používá řada ingrediencí v péči o
pleť na základě jejich protizánětlivých a uklidňujících vlastností. Mezi nejběžnější přísady patří: 
 
Zelený čaj
Lékořice
Levandule
Ovesné vločky
Aloe Vera
Heřmánek
Med
Niacinamid
CBD/ Kanabidiol
Zinek
Kyselina hyaluronová
Francouzský bílý jíl
 
Oleje: vysoce výživné a protizánětlivé
Tamanu olej
Opunciový olej
Jojoba olej
Rakytníkový olej
Růžový olej
Konopný Hemp olej
Pupalkový olej
Tansy Blue (vratič modrý, heřmánek modrý/marocký)
 
Esenciální olej
Mrkvový

 

  

 

 

Snímek obrazovky 2021-03-16 v 2.42.10

 

 

Tipy pro vývoj jemného a jednoduchého režimu péče o pleť

 

1. Zaveďte do svého režimu péče o pleť přístup „méně je více“ - vyčistěte koupelnovou skříňku, abyste nebyli v pokušení spotřebovat produkty, které již nejsou vhodné.

2. Vyvarujte se přetížení pokožky těžkými a "ucpávajícími" krémy.

3. Nedrážděte pokožku drsnými pěnivými čisticími prostředky nebo peelingy.

4. Vyměňte svou chemickou (UV absorbující) SPF za přírodní SPF odrážející přirozeně světlo díky zinku a oxidu titaničitém.

5. Snažte se příliš nestimulovat pokožku produkty na bázi ovocných kyselin, silnými enzymy nebo chemickými peelingy.

6. Udržujte jednoduchou a jemnou rutinu; abyste předešli přehřátí pokožky, použijte při čištění teplý (ne horký) obklad a jemně vyhlaďte zvlhčovač na pokožku, místo aby jste ji drhli.

7. Pokud kdykoli ucítíte, že se pokožka začíná přehřívat, položte na ni chladný obklad.

8. Microneedling skrze dermaroller je nejmodernější způsob mezoterapie, která nastartuje tvorbu kolagenu a elastinu a tím spouští samoobnovu pokožky.(jen pokud to pleť snese)

9. Meditujte & Hluboce dýchejte (Wim Hoff dechová cvičení pro přivedení kyslíku do buněk)

 

 

 

 

 

 

Denní rituál a vhodné produkty pro pleť trpící rosaceou:

 

Pokuste se potlačit aktivní příznaky růžovky pomocí šetrné péče o pleť. Vytvořte si jemný přístup, který pomůže růžovku zvládat. Níže najdete naši doporučenou denní rutinu, která může pomoci zbavit pokožku citlivosti a posílit ji. 

 

RÁNO:

1. Zvolte čisticí oleje
Pokud je pokožka silně reaktivní, použijte k čištění obličeje olej aeos Cleansing Oil s jojobou, růží a opuncií na mírně navlhčeném odličovacím tamponku nebo lehoučké čistící mléko aeos Gentle Cleansing Lotion Pink s růží, heřmánkem, aloe vera a šípkovým olejem a poté pomalu

* odstraňujte z pleti teplým, navlhčeným ručníkem

* silné tření nebo použití horké vody se nedoporučuje pro citlivé podmínky pokožky.

 

 

 

2. Zvlhčujte & hydratujte s oleji
Ihned po vyčištění přestříkejte hydratační mlhou Gressa Skin Purifying Rose Mist, když je pokožka stále vlhká, naneste několik kapek čisté nízkomolekulární kyseliny hyaluronové YAGE Aqua Splash hydratační esence a vše uzavřete kapkou výživného oleje z šípku a konopí od INIKA Phyto-Active nebo unikátním biodynamickým špaldovým olejem Aeos Spelt Replenish pro velmi suchou pleť. Oba oleje jsou úžasnými pomocníky citlivé a reaktivní pleti.

Pokud je pokožka extrémně reaktivní, omývejte ji pomocí destilované, filtrované vody a vždy před použitím hydratačního přípravku použijte šípkový olej Inika Organic Rosehip Oil PURE

 

 

 

Zvlhčujte & hydratujte s krémem

Pokud milujete krémy a nechcete se jich vzdát, hledejte takové produkty s co nejmenším počtem ingrediencí a s látkami, které nebudou pleť více iritovat. (viz rizikové faktory a látky) Vyzkoušejte aeos Enriched Moisturizer Pink ideální pro suchou, namáhanou a velmi citlivou pleť. Aplikujte několik kapek na pleťovou mlhu Neroli. 
 
Dafnas Slow Aging & Glow pleťové sérum - Jemné krémové sérum obsahuje pouze 11 aktivních látek, jako je šípkový a olivový olej, které výrazně vyživují a zjemňují pokožku. Oligosacharidy z kořene čekanky, které zvyšují tvorbu a syntézu kolagenu, což vede k okamžitému účinku zpevnění pokožky, stejně jako kyselina hyaluronová, která pomáhá udržovat vysokou hladinu hydratace.
 
 

 
 
 
3. Vyberte makeup vhodný pro Rosaceu
 

Před použitím na obličej vždy otestujte nový produkt v periferní oblasti - na krku, na paži, abyste se ujistili, že na něj pokožka nereaguje. Vyvarujte se jakýchkoli produktů, které pokožku pálí, štípají nebo dráždí. Čím více přísad a produktů na pokožku nanesete, tím vyšší je pravděpodobnost, že ji některá složka nebo produkt zhorší. Proto může být užitečné používat multifunkční produkty, s minimem ingrediencí, třeba sypký make-up s SPF dohromady.

Například zeleně zbarvený základ/primer, který bude zároveň i pleť chránit a make-up vám díky němu vydrží déle. "Zelený" primer je dobrou volbou - může pomoci vizuálně napravit zarudnutí a vyrovnat tón pleti.

Minerální make-up, korektor, sypké tvářenky i oční stíny jsou často dobrou volbou pro pokožku s růžovkou, protože obvykle neobsahují potenciálně dráždivé přísady. Vyberte si tedy bezolejový make-up i korektor od Alima Pure nebo Inika Organic. Oba make-upy nabízí úroveň krytí, kterou potřebujete, od jemného po plné krytí. Také si pečlivě vyberte svůj odstín. Make-up by měl co nejvíce odpovídat vašemu přirozenému tónu pleti, zatímco korektor by měl být jen o jeden odstín světlejší než váš přirozený odstín pleti.

Použijte antibakteriální štětce místo houby nebo prstů, můžete tak minimalizovat podráždění.

 

 

 

 

VEČER

1. Opakujte rutinu ranního čištění a poté, když je pokožka stále vlhká, pokračujte s hydratací a oleji.

 2. Výživná maska místo oleje.

Pokud máte velmi suchou pleť aplikujte večer po hydratační mlze výživný Yage Mystic Tansy Blue noční pečující balzám s marockým heřmánkem a bambuckým máslem. 

TÝDENNÍ LÉČBA
V tomto okamžiku můžete také zavést medovou masku Gressa Skin Přírodní pečující medová maska nebo minerální masku s kaolínem od YAGE Hibiscus And Rose rozjasňující květinová maska.

Upozornění: Vždy nejprve otestujte na předloktí nově vybraný produkt a pokud dojde k podráždění, přestaňte jej používat.

 

 

 

 

 

 

Latin-America-paves-the-way-for-CBD-cosmetics_wrbm_largeCBD

CBD má řadu blahodárných a terapeutických vlastností, díky nimž je účinným prostředkem na zmírnění (nemůžeme napsat bohužel na léčení) poruch souvisejících s kůží, jako je akné, růžovka, ekzém, psoriáza a další.

Tento kanabinoid je dobře známý pro své protizánětlivé vlastnosti a zmírňuje bolest, díky nimž je účinným prostředkem k zmírnění bolesti, otoků a zarudnutí, které vznikají na tváři v důsledku růžovky. Kromě toho je protizánětlivá vlastnost CBD také účinná při prevenci akné, protože přirozeně reguluje produkci oleje v mazové žláze.
Má také antibakteriální vlastnosti, které jsou užitečné v boji proti bakteriím, které mohou být příčinou růžovky.

Místní aplikace CBD je jednou z nejvýhodnějších metod zmírnění příznaků růžovky. Na trhu je k dispozici řada pleťových přípravků s CBD, které lze na pokožku aplikovat bez vedlejších účinků.

CBD najdete u Yage Organic Lumen Magic

 

 
 
 
 

 

Sečteno a podtrženo


Ačkoli je růžovka historicky považována za chronický stav, nové vědecké studie naznačují, že projevy lze významně snížit nebo pleť dokonce uzdravit tím, že se postaráte o své zdraví jak uvnitř, tak zvenčí. Změna stravování a výběr přírodní péče o pleť nejen zlepší růžovku - také se budete cítit lépe fyzicky!
Pro optimální léčbu růžovky je důležité ve spolupráci se svým naturopatem či lékařem vypracovat plán léčby a ten dodržovat. Může chvíli trvat, než zjistíte spouštěče, kterým je třeba se vyhnout a nastavíte změny životního stylu a léčby, které mohou váš stav výrazně zlepšit nebo kompletně odstranit.