PLEŤ CITLIVÁ

Citlivá pleť

Hledání vhodné péče pro citlivou a reaktivní pokožku může být velmi dlouhá a strastiplná cesta. Chcete svou péči nejen vhodnou na citlivou pleť, ale i v organické a bio kvalitě? V tomto článku vás provedeme funkční kosmetickou rutinou s těmi nejjemnějšími produkty. A i když je tato péče velmi jemná, je opravdu efektivní.

 

 

MÁTE OPRAVDU CITLIVOU POKOŽKU?

30312_d81a96c0d3-elysian3-zoomStále více z vás žije v přesvědčení, že má citlivou pokožku. Ale co je to vlastně citlivá pokožka?

Je to typ pleti, který nadměrně reaguje na vnější agresory. Těmi se rozumí například slunce, chlad, vítr, znečištění, ale také na stres a emoce, hormonální změny či změna kosmetiky.

Citlivou pokožku bychom neměli zaměňovat s alergií nebo dočasnou reaktivitou pleti. Citlivá pokožka je takový stav, který má své specifické projevy: zarudnutí, napjatost, brnění či častý pocit horkosti až otékání.

Citlivá pokožka velmi často hraničí s atopickou kůží. Obě mají velmi nízký práh tolerance a větší tendenci k rozvoji ekzému, rosacey nebo psoriázy.

 

6 TIPŮ K ROZPOZNÁNÍ CITLIVÉ POKOŽKY 

Mám citlivou pokožku, pokud: 

  • Často podléhá zarudnutí 
  • Často cítím mravenčení, tahání a svědění
  • Moje pokožka silně reaguje na změny teplot
  • Moje pleť silně reaguje na stres, emoce a hormonální výkyvy
  • Snadno se spálím na slunci
  • Mám problémy najít kosmetiku, kterou moje kůže snese

 

CITLIVÁ KŮŽE & SUCHÁ KŮŽE, STEJNÝ BOJ?

Nejedná se o pravidlo. Pokud je pleť přecitlivělá, jedná se o stav pleti a nikoliv typ pleti. Oproti  všeobecnému přesvědčení, nemusí nutně citlivá pokožka znamenat  pokožku suchou. Je možné mít smíšenou a citlivou pleť.

Prvním krokem k výběru té správné péče je tedy vždy nejprve určení typu pleti. 

 

 

zanet-skryty-zabijak-mudr-david-frej_14296589

 

PROČ MÁM CITLIVOU POKOŽKU?

Citlivá pokožka je často dědičná, ale může být také spojena s prostředím, stresem či použitím nevhodných nebo příliš agresivních kosmetických přípravků. Je obecně charakterizována změnou funkce kožní bariéry, která nedostatečně chrání pleť před vnějšími vlivy a dovolí pronikání dráždivých faktorů.

V nitru sensitivity je zánět, který je pocitově velmi nepříjemný a pomocí těch správných kosmetických přípravků se jej snažíme zklidnit.

 

 

 

 

 

ALERGICKÉ REAKCE VS. IRITAČNÍ REAKCE (podráždění, ekzémy)

K alergickým reakcím dochází obvykle po opakovaném vystavení určité látce, kterou pleť nesnese. K reakci nikdy nedochází při prvním vystavení, protože imunitní systém si musí nejdříve na danou složku vytvořit citlivost/přecitlivělost. Jakmile ale začneme být citliví na danou látku, už na ní budeme pravděpodobně reagovat pokaždé. 

Podráždění se od alergické reakce liší tím, že do hry není zapojený imunitní systém a může k němu dojít už při prvním kontaktu s látkou. Reakce bývá okamžitá a přímo úměrná rozsahu vystavení. S podrážděním a iritantem můžou souviset i faktory jako je chlad, vlhkost, sucho či horko. K podráždění dochází na určitých částech těla. Většinou na těch místech, kde je kůže velmi jemná (oční víčka, třísla, uši, rty). Zároveň také platí pravidlo, že podráždění kůže je kumulativní. Čím více se iritační látce vystavíte, tím rychleji dojde k podráždění.

 

 

Snímek obrazovky 2021-04-12 v 16.30.01

"ELIMINAČNÍ" KOSMETICKÁ DIETA PŘI VÁŽNÝCH VYRÁŽKÁCH        A EKZÉMECH KŮŽE

Pokud neznáte důvod podráždění nebo se opakovaně trápíte s ekzémy, naše zakladatelka Veronika doporučuje tzv. eliminační dietu. To je doslova kosmetický půst a funguje i u těch nejproblematičtějších případů. U mnoha výrobků, které jsou označeny jako "hypoalergenní", bohužel nelze zaručit, že produkt nebude zhoršovat již vzniklý problém. Bohužel u citlivé a velice reaktivní pleti, přírodní péče neznamená lepší péči. Díky využívání silných a koncentrovaných esenciálních olejů (pro docílení příjemné vůně a aromaterapeutického efektu), se může zhoršit stav podrážděné a reaktivní pleti stejně, jako v případě konvenční péče. 

Na toto téma je užitečná kniha "Nepřátelé kůže". Může pomoci každému, kdo zatím tápe, kde v jeho případě může být problém. I když stále věřím, že návrat k syntetice není řešení, sama jsem díky studiu aromaterapie zjistila, že i s přírodními látkami se musí zacházet opatrně a s respektem.

 

  

CITLIVÁ POKOŽKA: ČEMU BYSTE SE MĚLI ABSOLUTNĚ VYHNOUT

Děláte ty správné rituály, v péči o citlivou pokožku? Objevte nejčastější chyby a jejich řešení.

Chyba: Oplachování obličeje vodou z vodovodu

Tvrdá voda je nepřítelem citlivé pokožky číslo jedna! Často způsobuje napětí, suchost a svědění. Vodní kámen může pokožku oslabit a zvýšit její citlivost či způsobit dočasné zarudnutí. 

Naše rada: Vyměňte vodu z vodovodu za termální nebo květinovou. Udělejte si zkušební období alespoň na týden, kdy zcela vyloučíte tvrdou kohoutkovou vodu ze své kosmetické rutiny a přesvědčte se sami!

chamomile-796381-1920

 

MICELÁRNÍ VODA, FALEŠNÝ PŘÍTEL CITLIVÉ KŮŽE

Lidé, kteří mají citlivou pokožku, jsou často zvyklí čistit pleť vatovým tamponkem namočeným v micelární vodě.
Je to problém? Ano je! Micelární voda totiž obsahuje micely. Jde o malé čisticí částice, které jsou povrchově aktivními a neměly by tedy na pokožce zůstávat. Pokud se tak stane a na pleti zůstanou, mohou mít za následek oslabení a podráždění pokožky.
Pokud milujete micelární vodu a jste na její používání zvyklí, zvolte pokud možno organickou (Inika Organic Phyto-Acive Micellar Rosewater ). 

  • Tření pleti vatovým tampónem - Každodenní gesto, které dráždí přecitlivělou pokožku.

    Naše rada: Vyměňte vatové tampony za opakovaně použitelné bavlněné čtverečky, snesitelnější pro planetu a pro vaši pokožku. Oblíbené pro citlivou pokožku jsou ty, které jsou vyrobeny z eukalyptu. Bavlněný mušelín zase doporučujeme pro odstranění make-upu.

 

  • Horká voda - horká voda má tendenci vysušovat a zvýrazňovat zarudnutí citlivé pokožky.

    Naše rada: Odpusťte si příliš horké a příliš dlouhé sprchování. Pokud si jej úplně odpustit nedokážete, nechte si na pleti masku (například medovou) i během sprchy či dlouhé vany. Pleť bude díky ní chráněná.

 

  • Neustále měníte kosmetické rituály: Častá změna kosmetické rutiny se obecně nedoporučuje. Pokud máte citlivou a reaktivní pokožku, snažte se změnám vyhýbat co nejvíce. Pokud vaše pleť konečně našla ošetření, které ji vyhovuje, můžete ji další změnou destabilizovat a vrátit se tak o několik kroků zpět.

    Naše rada: Volte co nejvíce minimalistickou kosmetickou rutinu a měňte ji maximálně každé 3 měsíce.

 

 

 

Manasi_7_Allovershine_Cristallo_Model1_1200x

HLAVNÍ PRAVIDLO PRO CITLIVOU POKOŽKU:

MÉNĚ JE VÍCE !!

Vyhnout se dráždivým chemickým látkám v maximální možné míře je takové naše obecné pravidlo. Vyhýbáme se tedy no-go látkám, ale pozor, rozhodně neplatí, že pro citlivou pokožku jsou vhodné úplně všechny organické látky. Je třeba na sobě samém vypozorovat, na jaké látky pleť reaguje. 


Určitě se však vyhýbáme: 

  • alkoholu (vysušení)
  • konzervantům
  • syntetickým parfémům, ale i esenciálním olejům (zvyšují pravděpodobnost reakce)
  • povrchově aktivním látkám jako sulfáty a sírany (narušují kožní bariéru)
  • příliš abrazivním mechanickým peelingům z tvrdých zrn (mikro-poškození kůže)
  • chemickým peelingům a ošetření na bázi kyselin (mléčných i ovocných)
  • rostlinným extraktům (ano i ty mohou být iritační)
  • syntetickým detergentům
  • barvám na vlasy 
  • nehtové kosmetice
  • opalovacím krémům
  • barvivům, silikonům

 

MĚLI BYSTE SE VYHNOUT ÉTERICKÝM OLEJŮM?

Na éterické oleje je třeba si dát pozor. Některé totiž mohou vyvolat alergickou reakci při okamžitém kontaktu s pokožkou, nebo i během dne vlivem slunečního záření. Snažte se dávat přednost produktům pokud možno bez využití éterických olejů. 

 

Dávejte pozor především na následující:

Bergamot, Citrusové esenciální oleje, Cinton, Citrónová tráva, Verbena, Citronela, Limonene, Limetka, Peprmint, Santalové dřevo, Čajovník, Eugenol, Jasmín, Geraniol, Eukaliptus, Máta, Šalvěj, Hřebíček, Skořice, Kafr, Mentol, Levandule, Meduňka, Tymián, Ylang ylang, Zázvor, Vavřín, Rozmarýn, Tokofenol, Linalool a další.. 

Seznam není zdaleka úplný a je důležité pochopit, že esenciální oleje jsou ty nejsilnější výtažky z bylin a květin. Mohou mít a mají na naši pokožku blahodárné a ozdravující účinky. Stejně tak ale mohou v nepřiměřených dávkách, nebo z neznalosti užití, pleť velmi podráždit.

U citlivé pleti proto platí pravidlo. Méně je více!  Ideální je držet se rutiny co nejvíce minimalistické, s  "bezpečnými výrobky", které mají minimum ingrediencí nebo jsou jednodruhové. Také nenásobení pečujících kroků, značek a různých složek, sníží riziko kožních alergických reakcí.

 

 

PŘÍRODNÍ AKTIVNÍ, PROTIZÁNĚTLIVÉ A ZKLIDŇUJÍCÍ SLOŽKY, KTERÉ OPEČOVÁVAJÍ CITLIVOU POKOŽKU

  • Měsíček lékařský. Je známý svým uklidňujícím, antiseptickým a hojivým účinkem a pomáhá zmírňovat a léčit podrážděnou pokožku. (Ve výjimečných případech však může působit jako iritant).

  • Aloe vera. Must have pro všechny typy pleti. Je známá pro své hluboce hydratační, zvlhčující, uklidňující a hojivé účinky. Je také antibakteriální a antiseptická a velmi účinně léčí zánět a stimuluje obnovu buněk. Ideální pro uklidnění pleti spálené sluncem!

  • Heřmánek pravý, Heřmánek modrý (Blue Tansy), Řebříček. Mají protizánětlivé a zklidňující účinky, blahodárně působí při akné a dermatitidách. Pomáhají v boji proti stresu a úzkosti a podporují relaxaci. (Ve výjimečných případech však může působit jako iritant.)
  • Bisabolol - hlavní složka silice heřmánku, který uklidňuje zánět a pomáhá chránit a regenerovat kožní bariéru. (Ve výjimečných případech však může působit jako iritant)

  • Camomille, Rmen (nesprávně heřmánek římský) byl vždy oceňován pro své zklidňující a protizánětlivé vlastnosti, díky kterým je spojencem citlivé a alergické pokožky. Působí proti bakteriím a má silné relaxační účinky. Utišuje všechny záněty. (Ve výjimečných případech však může působit jako iritant)

  • Oves, o kterém je všeobecně známo, že zklidňuje citlivou pokožku, zlepšuje její vzhled a chrání ji před vnějšími faktory z prostředí.

  • Bambucké máslo, obsahuje mastné kyseliny, látky alfa-amyrin a lupeol a vitamín K, které společně podporují hojení poškozené kožní bariéry a pomáhají zmírňovat a léčit podrážděnou pokožku, zmírňovat projevy ekzémů, lupénky a kožní dermatitidy.

  • Růžová voda  regenerační a zklidňující vlastnosti, mírní svědění a zklidňuje začervenání pleti. Dodává pleti výživu, hydrataci a jemně ji tonizuje.

Existuje mnoho dalších přírodních látek, například všechny mořské aktivní složky a složky s venotonickými vlastnostmi, které stimulují krevní oběh a tím snižují zarudnutí pleti. 

 

 

 

Kjaer-Weis-July-Look-Radiance

KTERÝ JÍL VYBRAT PRO CITLIVOU POKOŽKU?

Bílý růžový jíl je pro citlivou pokožku ideální volbou. Dávejte však pozor, abyste nenechali jílovou masku na pokožce zaschnout. Musíte ji udržovat stále vlhkou, například postřikem z pleťové vody, termální vody nebo hydrosolu, abyste využili všech jejích účinků a pokožku nevysušili.

 

NĚKDY STAČÍ JEN JEDNODRUHOVÝ OLEJ!

Mezi nejlepší rostlinné oleje pro citlivou pokožku patří:

  • konopný olej

  • šípkový olej

  • mandlový olej

  • camelina olej 

  • avokádový olej

  • jojobový olej

  • olej z brutnáku lékařského

  • meruňkový olej

  • pupalkový olej

  • arganový olej 

Vždy si vyberte rostlinný olej podle typu pleti a v případě kombinace s mastnou pokožkou nezapomeňte vybrat olej nekomedogenní.

 

KTERÝ HYDROSOL PRO CITLIVOU POKOŽKU?

U citlivé a reaktivní pleti doporučujeme vynechat výrazné hydrosoly, a to alespoň do té doby než zjistíte, který vám nezhoršuje podráždění. Doporučujeme zkusit jemnou, růžovou vodu.

 

 

 

Citlivá pokožka: jednoduchá, účinná a organická rutina

JAK ČISTIT CITLIVOU POKOŽKOU?

Opusťte syntetické micelární vody s agresivními tenzidy. Ve večerních hodinách zařaďte do péče dvojité čištění, a to olej po němž následuje ultra jemné dočištění. 

Oleje, balzámy, krémy a mléko jsou textury, které budu ideální pro rozpuštění make-upu a zbytků nečistot, zatímco budou obnovovat hydrolipidický film pokožky.  aeos Gentle Cleansing Lotion je krémový jemný odličovač na citlivou pleť. Dále doporučujeme 4 druhový olejový odličovač od  Inika Organic Bio olejový odličovač makeupu.


Spíše než opláchnutí vodou z vodovodu, používáme namočenou vatu v (nealkoholické) květinové vodě, jako je růžový květ, pomerančový květ nebo levandule či eukalyptus. Ráno místo čištění jen přetřeme obličej vatou namočenou v květinové vodě.

 

 

JAKÝ ORGANICKÝ KRÉM A OLEJ SI VYBRAT NA CITLIVOU PLEŤ?

Jak už jsme zmínili dříve, méně je více. V krémech a sérech velmi často najdete více než 10 ingrediencí, a také mohou obsahovat esenciální oleje. Proto by pro velmi reaktivní pleť mohl lépe fungovat jednodruhový olej, případně mix olejů (do 10 ingrediencí). Pokud to vaše pleť snese a milujete krémy nebo jste na ně prostě zvyklí, vyzkoušejte naše doporučené.

Vždy si volíme hydratační krém podle typu pleti - nekomedogenní a lehké, pokud máme smíšenou a mastnou pokožkou.  Inika Organic Phytofuse Renew Resveratrol Night Cream s arganovým, slunečnicovým a šípkovým olejem jsou formulovány pro zklidnění a obnovení pokožky. Patentovaný výtažek z hroznů, stimuluje přirozenou tvorbu kolagenu a účinně zpevňuje pleť.

Více výživné, pokud máme suchou pokožku aeos Enriching Moisturiser Pink s arganem, jojobou, mandlí, růží, heřmánkem římským, sladkým pomerančem a levandulí.

Ve všech případech dbáme na to, abychom vybrali jemnou a šetrnou recepturu, která je vhodná pro citlivou pokožku.

 

 

Večer vyměňte krém za organický pleťový olej nebo zklidňující balzám plný protizánětlivých účinných látek, které regenerují a zklidňují zarudnutí během noci.
Stačí 3 kapky oleje nebo velikost hrášku u pleťového balzámu. Svou pokožku předem navlhčete hydrosolem pro optimální penetraci látek do pleti.

Nejvhodnější olej na citlivou pleť je například jednodruhový bio šípkový olej Inika Organic Rosehip Oil PURE.  Jedná se o 100%, za studena lisovaný šípkový olej, který obsahuje esenciální mastné kyseliny a antioxidanty, které pomáhají obnovovat a chránit pleť. Skvělý je také výživný a uklidňující balzám s heřmánkem římským, bambuckým máslem a měsíčkem Yage Mystic Tansy Blue noční pečující balzám .

 

JAKÉ SÉRUM PRO CITLIVOU POKOŽKU ?

Opět doporučujeme jednodruhový olej, případně mix olejů (do 10 ingrediencí).

Chcete-li zvýšit intenzitu své kosmetické rutiny, můžete do ní zařadit zklidňující sérum, které tlumí zarudnutí. Sérum se aplikuje před krémem či pleťovým olejem. Dafnas Anti aging & Glow Serum obsahuje 11 ingrediencí, mezi něž patří například oligosacharidy z kořene čekanky, které zvyšují tvorbu a syntézu kolagenu, což vede k okamžitému účinku zpevnění pokožky, stejně jako kyselina hyaluronová, která napomáhá udržovat vysokou hladinu hydratace pleti.

I citlivá pleť si zaslouží hloubkovou hydrataci kyselinou hyaluronovou - YAGE Aqua Splash hydratační esence  je sérum s molekulární kyselinou hyaluronovou bez obsahu esenciálních olejů.

 

 

JAKÁ ORGANICKÁ MASKA & PEELING PRO CITLIVOU PLEŤ?

*Pozor, většina organických masek obsahuje esenciální oleje. Při velmi reaktivní pleti doporučujeme masky vynechat.

Pokud vaše pleť masku snese, upřednostňujte jemné enzymatické peelingy bez drsných zrn. Skvělé jsou peelingy vyrobené z jemně mletého bambusu nebo přírodních aha kyselin z výtažků australského kaviárového citrusu, které nedráždí pokožku, jako je například Inika Organic Phytofuse Renew Caviar Lime Exfoliator. Stačí jedna exfoliace týdně, následovaná uklidňující maskou.

Masku můžete citlivé pokožce občas nabídnout, když ji potřebuje. Vyhýbáme se však slupování a vysušování hloubkově čisticích masek.

Hledejte medové masky, které v sobě snoubí výhody čištění, peelingu i hydratace - Gressa Skin Renewing Polish 


KTERÝ MAKE-UP PRO CITLIVOU POKOŽKU ?

100% přírodní minerální make-up je ideální pro citlivou pokožku. Se svým minimalistickým a hypoalergenním složením, umožňuje pokožce dýchat a zbytečně ji nezatěžuje.
Tento typ make-upu je zvláště vhodný pro smíšenou, mastnou a problematickou pleť, protože díky přítomnosti antibakteriálního zinku, pomáhá kontrolovat lesk a nedokonalosti. Nejminimalističtější složení mezi minerálními make-upy má alima PURE Satin Matte foundation.

Chcete-li neutralizovat lokální zarudnutí, použijte zelený korektor před nanesením makeupu.

Máte-li suchou pokožku, zvolte takový druh make-upu, který svým složením vyhovuje citlivé a dehydrované pleti. Vybírejte krémovou konzistenci s obsahem heřmánku, jojobou a aloe vera, jako je Sappho New Paradigm se středním krytím, nebo Kjaer Weis s mandlí, jojobou a kokosem, který má variabilní a vrstvitelné krytí, díky čemuž umožňuje dokonale potlačit zarudnutí a případné nedokonalosti.

*Pozor, u velmi reaktivní pleti doporučujeme vyzkoušet tekuté make-upy na zápěstí a v případě podráždění zvolit jen pudrový sypký/kompaktní make-up, složený z maximálně 4 ingrediencí a bez obsahu esenciálních olejů  https://www.licirna.cz/sypky-mineralni-makeup/ & https://www.licirna.cz/kompaktni-makeup/

 

Abyste nezvýraznili zarudnutí, vyhněte se tvářenkám, které jsou příliš růžové a vyberte si broskvový odstín, případně přirozené hnědé odstíny. 

Pokud je vaše pokožka suchá, upřednostňujte krémové textury. Pudrovou texturu si pak oblíbíte, pokud máte smíšenou a mastnou pokožkou.
Pokud je zarudnutí pleti velmi výrazné, nemusíte aplikovat tvářenku vůbec a můžete ji nahradit bronzerem pro přirozeně opálený vzhled.