AKTUÁLNĚ JSME PRO VÁS V LÍČÍRNĚ KAŽDÝ VŠEDNÍ DEN 11 - 19 HODIN ZA PŘÍTOMNOSTI VIZÁŽISTŮ

ZAKÁZANÉ PŘÍSADY V NAŠÍ KOSMETICE

 

 

Tabulka nejškodlivějších chemických látek, kterým se raději vyhýbáme a jejich využití a dopad na lidský organizmus.

Studie dokazuje, že i malé procento rizikové chemie škodí:

https://www.televizeseznam.cz/video/adost/chemicke-polevky-utoci-na-kazdeho-z-nas-a-vyvolavaji-rakovinu-197817

 

INCI NÁZEV POUŽITÍ NEBEZPEČÍ



Ethylparaben

Methylparaben

Propylparaben

Konzervant v kosmetice, farmacii a průmyslových produktech.

 

Narušují hormonální regulaci a napodobují estrogeny. Jsou podezřelé z kancerogennity - možná spojitost parabenů s výskytem rakoviny prsu (zbytky parabenů byly ojeveny v nádorech prsů). To souvisí s používáním antiperspirantů v kombinaci s holením v podpaždí. Při holení vznikají drobná poškození kůže, kterými mohou parabeny snadněji vstupovat do těla. I když souvislost mezi parabeny a možností vzniku rakoviny prsu nebyla jednoznačně prokázána, opatrnost je namístě. 




Silikony

(Cyclopentasiloxane, D5)

Díky tomu, že jsou levné, přidávají se do nekvalitní kosmetiky.

- je to syntetická těkavá kapalina

Nejsou téměř vůbec biologicky odbouratelné. Škodí životnímu prostředí a hromadí se v něm.

Cyclopentasiloxane -v některých zemích (Kanada) je na seznamu toxických látek a byly podniknuty kroky k jejich omezení v průmyslu. 

V laboratorních experimentech na zvířatech, vystavení vysokým dávkám D5 prokázalo, že způsobuje nádory dělohy, poškozování reprodukčního a imunitního systému a může také ovlivnit neurotransmitery v nervovém systému.




Sodium Lauryl Sulfat  (SLS) 

Sodium Laureth Sulfat (SLES)

Uměle syntetizovaný tenzid, který hodně pění, ale odmaštujě také povrch kůže. Obsahuje ho 95 % šamponů, pěn do koupele i zubních past.

 

Silně draždivý, dráždí kůži, oči, způsobuje svědění. Narušuje kožní bariéru, zvyšuje a způsobuje předčasné stárnutí kůže. Způsobuje odlupování pokožky a vyvolává těžké kožní záněty. Při požití nebo vdechnutí je velmi toxický, protože se snadno vstřebává sliznicemi. Větší množství SLS způsobuje kašel, pálení v ústech a v krku, dávení, zvracení, dýchací obtíže a celkovou nevolnost. SLS ohrožuje také imunitní systém. 




Dimethicone (polymethylsiloxan, E 900) 

 

Silikonový olej. Prostředek zabraňující pěnění při výrobě nebo použití. Využívá se i jako změkčovadlo a lubrikátor. Je častou součástí různých ochranných krémů, protože zjemňuje a vyhlazuje pokožku. Je přítomen v šampónech a kondicionérech - je tou složkou, která dělá vlasy lesklé a kluzké.

Hormonální disruptor.  Zasahuje do hormonálních funkcí člověka a může narušit lidskou plodnost. Představuje nebezpečí pro životní prostředí. Jde o velmi stálou látku, v přírodě setrvává mnoho let a má tendenci k bioakumulaci.




Propylen Glycol (PG)

Polyethylen Glycol (PEG)

Ethylene Glycol (EG)

Polypropylen Glykol (PPG)

Zvhlčovače a nosiče vůní v olejích. Syntetické emulgátory. Skrývají se i pod jinými názvy s koncovkou -eth- Laureth, Cetereareth 3, nebo jako Polysorbate 20 apod. Používá se k výrobě nemrznoucích kapalin, odmrazovacích prostředků pro automobily, letadla, letištní plochy a lodě. V kosmetice je v šamponech, krémech na holení, mýdlech, mejkapech, lescích na rty.

 

Můžou vyvolávat podráždění kůže, inhibitovat dělění a růst kožních buněk. Zvyšují propustnost kůže. K výrobě PEG a PPG se používají vysoce reaktivní jedovaté plyny, které sloužily i jako bojové prostředky. Je nebezpečí že zbytková množství jedů a karcinogenů jako etylenoxid mohou znečišťovat konečný produkt. Při výrobě vzniká DIOXAN, u něhož se též u pokusných zvířat prokázala karcinogenita a může se ve stopových množstvích vyskytovat v některých PEG a PPG sloučeninách




Ftaláty

di-n-butylftalát (DBP)

Dietylftalát (DEP)

 

Laky  na nehty, parfémy, toaletní vody. Jsou hojně používány v průmyslu výroby plastů, zejména polyvinylchloridu (PVC), v hračkách, školních potřebách, pomůckách pro domácnost, plastových sprchových závěsech...

 

Snižují plodnost žen i mužů a ohrožují plod. Negativní účinky na játra, ledviny, plíce a srážlivost krve. Ftaláty jsou rizikovým faktorem vedoucím k rozvoji astmatu a alergií. Ftaláty patří mezi hormonální disruptory a výrazně narušují metabolismus hormonů. 




 Dioxan

 

Všude tam, kde je současně PEG, PPG , SLES, v bělených tamponech, vložkách a ubrouscích.

 

Snadno prostupuje kůží, je silně kancerogenní, způsobuje poruchy imunity, plodnosti a hormonální poruchy.




 Toulene (BHA/BHT)

Přípravky pro ošetřování nehtů, barvení vlasů a také ve vůních. Zamezují žluknutí v tukových a olejových složkách.

 

U těchto látek byly potvrzeny karcinogenní účinky, při vyšších dávkách vyvolává rakovinu žaludku. Je to návyková látka způsobující dále srdeční arytmii, anémii, poškození jater a ledvin. Nebezpečná je pro těhotné ženy.




 

Formaldehyd a jeho deriváty:

 2-Bromo -2-Nitropropan-1,3 Diol,

Bronidox, Diazodinil - Urea

5-Bromo-5Nitro-1, glutaral, 

3-Dioxane , DMDM hydantion..

Laky na nehty, konzervanty v kosmetice prodlužují trvanlivost danného výrobku.Jejich maximální povolená koncentrace v kosmetických přípravcích je proto jen 0,6 %.

Oficiálně prokázané karcinogenní účinky, vyvolává kontaktní alergie a dráždí sliznice. Jelikož je vysoce reaktivní, poškozuje též buňky.




Minerální oleje a parafínové vosky :

Paraffin, Petrolatum, Vazelína

Paraffinum Liquidum, 

Mineral oil,

Cera Microcristallina

Zbytky frakční destilace ropy, jsou levné, hojné využítí v dekorativní či pečující kosmetice. Vysoká stabilita, resistence a trvanlivost, což vyhovuje kosmetickým firmám, nikoli však pokožce a životnímu prostředí.

 

Odolávají přirozeným procesům jež se dějí v našem organismu, který je proto nemůže přirozeně zpracovat. Vytvářejí na kůži neprodyšný film. Aromatické uhlovodíky z min. olejů pocházejících z ropy mohou iniciovat nádorové bujení kůže. Potvrzují to případy častějších výskytů karcinomu na kůži u lidí, kteří během pracovního procesu častěji manipulují s minerálními oleji. Mohou způsobit kontaktní dermatitidu.




 Soli hliníku  V deodoračních prostředcích

 Uzavírají póry, což má zabránit pocení, bohužel kůže se potřebuje přirozeně čistit a dýchat, a tak můžou vznikat různé zánětlivé reakce. Pokud se dostnou do těla končí většinou v mozku a mohou přecházet do mateřského mléka. Možná souvislost s rakovinou prsů. Klinické studie ukazují na to, že značný počet případů rakoviny prsu začíná u žen v horním vnějším kvadrantu prsu, to je také oblast kam se deodorant aplikuje.




Syntetická barviva (CI)

 

* Vybrané typi výrazných syntetických barev jsou v přírodní i organické kosmetice pro dlouhotrvající efekt a sytost, které by nebylo jinak možno dostáhnout, nepřekračují ale známkování č.2 podle EWG.com a vždy jsou pod 1% )

 

Mohou způsobovat alergie. Vědecké studie potvrdily, že kadeřnice které pracují s těmito rizikovými barvami, jsou vystavení riziku alerrií i vážnejšším onemocněním mnohem častěji než ostatní ženy. Ovšem platí to také u žen, které si po řadu let barví vlasy. 




Syntetické UV filtry

(benzofenon,  Homosalat, Etylhexyl Metoxycinnamant Etylhexyl Dimetil PABA..)

V opalovacích prostředcích.

 

Mohou při nadměrném slunění a aplikaci krému s jejich obsahem zvyšovat růst rakovinných buněk a obecně zvyšují riziko rakoviny. Prokázaly se též hormonální (estrogení) účinky některých syntetických UV filtrů.Lidé díky opalování a používání tuny krémů s těmito látkami nevědomě způsobují, že tyto látky přecházejí do vody, a tak můžeme jejich zbytková množství nalézt dokonce v tělech ryb. Díky hormonálním účinkům se mění i reprodukční vlastnocti některých vodních živočichů. Část těchto látek se pak zpětně dostává do lidského organismu.




Xylenové pižmo 

 

Synteticky připravená látka, která působí jako fixátor tím, že udržuje stálost vůně – parfémů, deodorantů, osvěžovačů vzduchu, čistících prostředků apod. Levná náhražka za přírodní pižmo (mošus). Jedná se o pronikavě vonící látku ze žláz kabara pižmového. V kosmetice může být všude tam, kde je žádoucí co nejdéle zachovat vůni výrobku.  

 

Látka je karcinogenní a její dlouhodobé působení na člověka, zejména v prenatálním a časném postnatálním období, není známo. Působí jako hormonální disruptor a jeho používání by mělo být přísně regulováno. 

 




Necertifikovaný Talc

(Mastek)

Mastek je přirozeně se vyskytující měkký minerál. Skládá se z křemíku, hořčíku, kyslíku a vodíku. V kosmetickém průmyslu se používá nadrcený na velmi jemný prášek. Využití nachází také ve farmaceutickém průmyslu, kde se přidává do tablet a prášků, v kosmetice se nejčastěji objevuje v minerální dekorativní kosmetice.

* V Líčírně jsou produkty, které obsahují TALC a jsou certifikovány nejpřísnějšími certifikáty jako BDIH či CCPB čili jsou naprosto bezpečné bez stopových množství azbestu a také v pressované nebo liquidní podobě, tudíž bez možnosti vdechutí.

(Talc obsahují stíny Kjaer Weis, pudry a makeupy Living Nature a Manasi 7 makeupy)

 Mastek je považovaný za relativně bezpečnou látku, není-li kontaminován azbestem (karcinogenní křemičitan), i tak jeho vdechnutí narušuje přirozené mechanismy plicních buněk, to může vést k zánětům, toto upozornění platí hlavně pro děti do 3 let. Kosmetický certifikovaný talek by ale neměl obsahovat žádné stopy azbestu a je považován za bezpečnou látku.
   

Zdroj: Doba jedová I, II, III ,Tajemství kosmetiky,