Kompletní guide SPF péčí

Jaro je tady a léto pomalu, ale jistě klepe na dveře. I když víme, že sluneční ochrana by se měla používat po dobu celého roku (opravdu) a nejen v létě, určitě je dobré nepodcenit přípravu a samotnou péči. Poradíme vám, jaké produkty zvolit, čemu se naopak vyvarovat i třeba to, jaký je rozdíl mezi chemickými a minerálními filtry nebo samotnými UV faktory. 

 

Zas a znova: chraňte svou pokožku přes sluncem

Ochrana pokožky před sluncem je absolutní, nekompromisní, vědecky podloženou metodou, jak zpomalit projevy stárnutí a zabránit dalšímu poškození pokožky. Protože přímé vystavení na slunci je hlavní příčinou předčasného stárnutí, hyperpigmentace a rakoviny kůže. Jak tomu předejít? Jedním z nejdůležitějších kroků k udržení zdravé pleti je každodenní ochrana pokožky před škodlivým slunečním UV zářením. Vždy používejte opalovací krém s minimálním ochranným faktorem SPF 30, a to i v zamračených dnech, a každé dvě hodiny nebo podle pokynů výrobce produkt opakovaně nanášejte. K ochraně pokožky před škodlivými účinky slunečního záření může přispět také nošení ochranného oblečení, klobouky a sluneční brýle.

Vsaďte na zelený čaj

Existuje řada důkazů a výzkumů prokazujících výhody zeleného čaje a jeho účinnost jako antioxidantu a léčivé rostliny v péči o pleť i celkového zdraví. Zelený čaj, rostlinný extrakt známý také pod názvem Camellia Sinensis, se v Asii pije a používá v léčitelství již více než 4 000 let. Je bohatý na polyfenoly a vykazuje významné antioxidační, chemopreventivní, imunomodulační a protizánětlivé účinky na pokožku.

Rozsáhlá studie o využití rostlinných látek v dermatologii publikovaná v roce 2010 ukázala, že lokální aplikace extraktu ze zeleného čaje může chránit pokožku před škodlivými účinky UV záření a předčasnému stárnutí. Studie také prokázaly, že extrakt ze zeleného čaje zlepšuje hladkost pokožky, snižuje záněty - konkrétně působí proti bakteriím způsobujícím akné - a neutralizuje volné radikály, takže je velmi účinný při léčbě a zpomalování zhoršování stavu pokožky. Ať už si ho vychutnáváte ve formě čaje, nebo ho používáte jako lokální složku v přípravcích péče o pleť, zelený čaj je skutečně zázračná rostlina. Není divu, že se používá (a studuje) již tisíce let. 

Souboj filtrů: chemický nebo minerální? 

Už jste nejspíš slyšeli o tom, že v souvislosti s SPF faktory se mluví o minerálních nebo chemických, tzv. syntetických filtrech. Ale víte, jaký je mezi nimi rozdíl?

Chemické/ syntetické filtry

Při použití těchto filtrů se jednoznačně více opálíte, a to proto, že syntetické filtry fungují na bázi chemické reakce. Proniknou do kůže, kde na molekulární úrovni přeměňují UVB záření na teplo. Nesou s sebou také zásadní rizika - počínaje slunečními alergiemi, narušením hormonálního systému v těle až po možnou karcinogenitu. 

Minerální filtry

Jsou to látky přírodního původu, konkrétně tyto dvě - zinc oxide a titanium dioxide. Oproti chemickým filtrům fungují na bázi zrcadlového efektu a vytváří na kůži fyzický štít. Na povrchu kůže odrážejí a rozptylují škodlivé UV záření a jejich používání s sebou nenese žádná zdravotní rizika.

Je vědecky prokázáno, že minerál oxid zinečnatý pomáhá chránit před UVA a UVB zářením a je schválen FDA a EU jako širokospektrální opalovací krém. 

Rozdíl mezi UV faktory

Mnoho z nás stále neví, jaký je vlastně rozdíl mezi faktory a garantujeme vám, že ano, po padesátce se také opálíte. Tak pojďme si narovinu říct, co ta čísla vlastně znamenají a jak podle nich vybírat vhodný krém. 

Ochranný faktor (SPF) vyjadřuje schopnost opalovacích krémů odrážet UV záření. Žádný neumí odrazit 100 % UV záření. Na to je důležité myslet. Ochranný faktor 30 blokuje přibližně 97 % UV záření, u vyšších faktorů je rozdíl přibližně 1-2%. Ať se tedy namažete 30 nebo 50, nejdůležitější je to, zda namazání během dne opakujete. Že ne? Tak to musíme rychle napravit! 

Ochranný faktor ale zejména udává, kolikrát déle můžete být na slunci, než se vaše pokožka spálí (bez použití krému). Když použijete ochranný faktor 50 a bez krému se spálíte za 15 minut, můžete být na slunci 50 x déle, tzn. nějakých 12 hodin. Ale pozor - to v žádném případě neznamená, že se namažete 50 a budete po celý den v klidu! Naopak, vaše tělo se potí, otírá se o oblečení a sluneční ochrana tak postupně skomírá. Proto je nutné ji pravidelně obnovovat.

 

Jaký zvolit produkt podle typu pleti? 

CITLIVÁ / SUCHÁ - nejlepší volbou pro vás bude Nutrient Cream SPF 30 od Josh Rosebrook. Kombinuje organické rostlinné oleje, aktivní bylinné látky a minerální pigmenty v jedinečném produktu péče o pleť. Složení obsahuje vysoce kvalitní nepotahovanou formu mikronizovaného oxidu zinečnatého, která poskytuje efektivní ochranu před slunečním zářením, a přitom svou texturou zbytečně nezatěžuje. Díky obsahu minerálního pigmentu sjednotí tón vaší pleti a zredukuje případné začervenání a nedokonalosti. Po jeho použití bude vaše pleť sjednocená, hydratovaná, vyživená a chráněná před negativními vlivy slunečního záření. Vybrat si můžete mezi nezabarvenou a zabarvenou texturou. 

AKNÓZNÍ/ SMÍŠENÁJuice Beauty SPF 30 Oil-Free Hydratační krém ve svém složení kombinuje sílu aloe vera, výtažku z mořských řas a extraktu z organických hroznů a granátového jablka. Vysoký podíl oxidu zinečnatého poskytuje efektivní ochranu před slunečním zářením, a přitom svou texturou pleť nezatěžuje. Pomáhá předcházet předčasným známkám stárnutí způsobeným každodenním sluněním a po jeho použití bude pleť hydratovaná, vyživená a chráněná.

ANTI-AGE/ VŠECHNY TYPY PLETITónovací krém Juice Beauty Stem Cellular CC cream v sobě propojuje to nejlepší ze světa make-upu, péče o pleť a ochrany před slunečním zářením. Jedinečná kombinace aloe vera, organické šťávy z hroznů, minerálních pigmentů a rostlinných olejů pleť hloubkově hydratuje, minimalizuje vzhled vrásek, pórů a jemných linek a dodává pleti přirozený jas. Minerální filtr (oxid zinečnatý) neobsahuje nanočástice a chrání pleť před působením UVA, UVB, UVC, infračerveným zářením a modrým světlem. To vše bez obsahu silikonů, parabenů, parfému a dalších nežádoucích složek. Třešničkou na dortu jsou pak pečlivě zvolené odstíny, které se přizpůsobí tónu vaší pleti.

UNIVERZÁLNÍ - ILIA Přírodní tónovací sérum je unikátní produkt, který propojuje pleťovou péči, make-up a SPF ochranu. Jednoduše se nanáší, dá se skvěle vrstvit a na pleti vypadá neuvěřitelně přirozeně. Minerální filtr (oxid zinečnatý) neobsahuje nanočástice a chrání pleť před UVA, UVB, UVC, infračerveným zářením a modrým světlem. To vše bez obsahu silikonu, parfému a olejových složek. ILIA Super Serum Skin Tint SPF 30 je nekomedogenní a vhodný pro všechny typy pleti včetně citlivé. Kombinace aktivních látek jako kyselina hyaluronová, rostlinný squalen a niacinamid zjemňuje drobné vrásky a nedokonalosti na pleti. Udržuje hydrataci v pleti a zvyšuje antioxidační účinnost až o 200 %.